Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sveitsin lääke oikeistopopulismiin – kansanliike kampanjoi faktoilla ja ”vastatrolleilla”

Sveitsiläinen kansanliike muotoili keskustelun uudelleen, kirjoittaa HS:n Budapestin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Pääkirjoitus
 
Suvi Turtiainen
Suvi Turtiainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Budapestin-kirjeenvaihtaja.

Oikeistopopulistien painajainen.

Saksalaislehden antama titteli on vaikuttava siihen nähden, että Flavia Kleiner on 25-vuotias opiskelija Sveitsin Fribourgista. Puolessa vuodessa hänestä on tullut Sveitsin nouseva poliittinen tähti.

Operation Libero -kansalaisliikettä edustava Kleiner on onnistunut haastamaan oikeistopopulistisen Sveitsin kansanpuolueen (SVP) sen omassa pelissä: Sveitsin suorassa demokratiassa.

Kleiner selätti helmikuun kansanäänestyksessä oikeistopopulistien aloitteen, jolla haluttiin automaattisesti karkottaa rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset. Mielipidemittaukset olivat povanneet lain läpimenoa vielä muutama kuukausi ennen äänestystä.

Kleinerin voittoresepti kuulostaa hämmentävän yksinkertaiselta. Kansanliike osoitti SVP:n argumentteja virheellisiksi ja valjasti omat ”vastatrollinsa” korjaamaan väärää tietoa nettikeskusteluissa.

Mutta kuten Britannian kansanäänestys EU-jäsenyydestä osoitti, faktat eivät riitä mielipiteen kääntämiseen. Kleiner onnistui vetomaan isänmaallisiin tunteisiin.

”Onnistuimme sanomaan sen, mikä todellisuudessa oli uhattuna: sveitsiläiset arvot”, Kleiner sanoo puhelimitse.

Sveitsin asukkaista neljännes on ulkomaalaisia. Aloite olisi tehnyt heistä toisen luokan asukkaita. Lain jälkeen Sveitsi ei olisi ollut entisensä.

Kun SVP esitti ulkomaalaiset rikolliset uhkana, Kleinerin liike ei suostunut edes puhumaan ulkomaalaisten rikoksista. Kleiner vetosi siihen, mitä lakialoite todella uhkasi – Sveitsin asemaan tasavertaisena oikeusvaltiona.

Tämä oli käännekohta. Kleinerin liike muokkasi koko äänestyskeskustelun uusiksi eikä vain puhunut SVP:n populistisen käsikirjoituksen mukaan. Tässä muut puolueet epäonnistuvat jatkuvasti. Ne eivät saa omaa viestiään läpi, kun keskustelu pyörii populististen väitteiden ympärillä.

Brexitin jälkeen seuraava Brysselin-vastainen äänestys järjestetään syksyllä Unkarissa, jossa kansa päättää osallistumisesta EU:n pakolaistaakan jakoon. Kampanja on jälleen populististen puolitotuuksien värittämä.

Bryssel ja pakolaiset on nostettu uhkiksi Unkarille, sillä pääministeri Viktor Orbán haluaa näyttäytyä kansan puolustajana.

Kleinerin resepti olisi kertoa, mistä äänestyksessä on todella kyse: Orbánin populistisesta vallan pönkittämisestä ja vaarasta hajottaa EU:ta entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat