Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarmuus sotkee arkea ja taloutta

Pörssien ja valuuttamarkkinoiden reaktio Britannian EU-kansanäänestyksen tulokseen osoittaa, kuinka huonosti talous sietää epävarmuutta tulevasta. Siksi Britannian ja EU:n suhteen tulevaisuudesta pitää tehdä ratkaisuja ripeästi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jussi Nukari / Lehtikuva
Britannian EU-kansanäänestyksen tulos näkyi valuutta- ja osakemarkkinoilla. Reaktioihin vaikutti epävarmuus Britannian ja EU:n suhteen tulevaisuudesta.
Britannian EU-kansanäänestyksen tulos näkyi valuutta- ja osakemarkkinoilla. Reaktioihin vaikutti epävarmuus Britannian ja EU:n suhteen tulevaisuudesta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Maanantaina osa suomalaisista palasi nopeasti arkeen juhannuksen vietosta. Helsingin pörssikurssit antoivat ensimmäisen arvionsa Britannian EU-kansanäänestyksen taloudellisista seurauksista. Ministerit ja kansanedustajat sorvasivat Suomen kantaa tilanteen poliittiseen käsittelyyn.

Molemmissa on kyse samasta asiasta. Edessä on paljon avoimia kysymyksiä. Mitä pitempään ne pysyvät avoimina, sitä enemmän epävarmuus häiritsee sekä brittien että myös suomalaisten arkea ja tulevaisuudennäkymiä.

Jos kansanäänestyksen tulos toteutettaisiin sellaisenaan ilman sopimusta EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta, tilanne olisi kaikkien kannalta huono. Yksi Suomen merkittävimmistä kauppakumppaneista olisi yhtäkkiä tulliliiton ja vapaakauppa-alueen ulkopuolella. Englannin kanaaliin piirretty raja näyttäisi Britannian puolelta vielä jyrkemmältä, koska maan talous on kuluneiden vuosikymmenten aikana kytkeytynyt tiiviisti muuhun Eurooppaan.

Vaikka erojärjestelyistä lopulta päästäneen sopuun, jo pelkkä epävarmuus heikentää talousnäkymiä ja rajoittaa investointeja koko Euroopassa. Investointihyödykkeitä vievään Suomeen talouden hyytyminen sattuisi. Se näkyisi myös työllisyydessä.

Taloudessa epävarmuus on myrkkyä. Siksi ripeät ratkaisut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta olisivat nyt tarpeen. Ne ovat kuitenkin poliittisia päätöksiä, joiden synnyttäminen on vaikeaa aina – ja erityisesti tällaisessa ilmapiirissä. Nopea eteneminen ei ole Britannian kyykyttämistä vaan kaikkien etu.

Ainakin alussa tarvitaan kuitenkin joustoa aikatauluihin. Britanniasta puuttuu nyt poliittinen johtajuus, joten maa kaipaa hetken riviensä kokoamiseen. Kun jäsenvaltio ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle erostaan, kahden vuoden aika eroneuvotteluille alkaa kulua. Aikataulu on erittäin tiukka.

Itsestään selvää ratkaisua suhteiden järjestämiseksi ei ole. Maanantaina kokoontuneen eduskunnan suuren valiokunnan jäsenet toivoivat Britannialle Norjan mallia eli liittymistä Eta-alueeseen. Yksinkertaiselta kuulostava ja moniin asioihin jatkuvuutta tarjoava ratkaisu tuskin kuitenkaan tyydyttää EU-kriittisiä brittejä. Tarjolla olisivat sisämarkkinoiden EU-säädösten noudattaminen osallistumatta säädösten muotoiluun ja tyytyminen EU-tuomioistuinten päätöksiin. Tämän päälle lähetettäisiin Brysselistä lasku.

Sveitsin malli eli yli sata kahdenvälistä alakohtaista sopimusta EU:n kanssa taas ei miellyttäisi unionia. Tarjolla olisi myös Turkin malli eli jäsenyys tulliliitossa tai Kanadan malli eli kattava talous- ja kauppasopimus. Jos mihinkään erityisjärjestelyyn ei onnistuta pääsemään, perälautana on kauppajärjestö WTO:n sääntöjen soveltaminen. Britannia voisi käydä EU-maiden kanssa kauppaa samaan tapaan kuin Yhdysvallat.

Suomen ensimmäiset poliittiset reaktiot olivat odotetun maltillisia. Kansanäänestyksen tulosta kunnioitetaan, mutta ratkaisujen toivotaan syntyvän alun rauhoitusajan jälkeen nopeasti.

Suomelle Britannian lähtö unionista on iso kysymys taloudellisesti, mutta se myös muuttaa poliittista asetelmaa. Monen muun pienen maan tavoin Suomelle on sopinut, että Britannia on vastustanut EU:ssa äänekkäästi päätöksiä, jotka ovat olleet suomalaisillekin epämieluisia. Myös myönteinen suhtautuminen vapaakauppaan on yhdistänyt Britanniaa ja pohjoisia jäsenmaita. Vastedes Suomi joutuu entistä useammin sanomaan oman kantansa ääneen EU-kokouksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat