Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian EU-protesti ei tarttunut Espanjaan

Hallitseva konservatiivinen Kansanpuolue oli vaalien voittaja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen on seurattu, mitä taloudellisia ja poliittisia seurauksia ratkaisulla on. Yksi tärkeä poliittisten seurausten mittari olivat Espanjan parlamenttivaalit sunnuntaina.

Vaalituloksesta päätellen brittiläinen vallankumous ei ole tarttuvaa laatua. Ei tullut dominoefektiä.

Espanjan vaalit olivat yllätykselliset. Kun taustalla oli vasemmiston – erityisesti Podemos-puolueen – menestys mielipidetiedusteluissa ja Britannian EU-kansanäänestys, oletus oli, että vanhat poliittiset puolueet kokevat tappion ja protestin kanavoijat voittavat. Niin ei käynyt.

Vaalien ylivoimainen voittaja oli hallitseva keskustaoikeistolainen, pääministeri Mariano Rajoyn johtama kansanpuolue, PP. Se ylitti selvästi joulukuussa pidetyissä vaaleissa saavuttamansa tuloksen. PP oli ainoa puolue, joka lisäsi nyt kannatustaan.

Yllätystä lisäsi se, että näin kävi, vaikka PP on keskellä korruptioskandaalia ja puolue on selvästi EU-myönteinen – ja vaikka Podemos hakee kannatusta muun muassa vastustamalla EU:n talouspoliittisia linjauksia.

Mielipidetiedustelujen pohjalta oletettiin, että Podemos nousee sosialistisen PSOE:n ohi ja nappaa johtavan vasemmistolaisen puolueen paikan. Niinkään ei käynyt. Sosialistit ottivat takapakkia, mutta puolue piti kakkostilansa.

Espanjan poliittiseen pattitilanteeseen vaalitulos ei tuo selvää helpotusta. Nämä vaalit järjestettiin, koska maahan ei saatu joulukuun parlamenttivaalien jälkeen toimivaa enemmistöhallitusta. PP ei saa alahuoneeseen enemmistöä nytkään, ei edes liittoutumalla neljänneksi jääneen markkinaliberaalin Ciudadanosin kanssa.

Vaalit eivät kuitenkaan tarkoita paluuta ihan samaan lähtöruutuun, jossa oltiin joulukuun vaalien jälkeen.

Jos hallitus syntyy PP:n ja Ciudadanosin yhteistyöllä, sosialistien on helpompi olla oppositiossa maltillisena ja antaa oikeiston hallita – tai vaikka tulla mukaan hallitukseen. Sosialistit tietävät nyt, että kansa halusi vakautta ja että takaa ei ole kirimässä ohi radikaalimpia vasemmistolaisia voimia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat