Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskan äärioikealta puskee uusia puolueita

Kun entinen protestipuolue DF ottaa vastuunkantajan roolin, syntyy tilaa uusille protestoijille.

Pääkirjoitus
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Maltillinen porvaripuolue ja sosiaalidemokraatit. Klassinen pohjoismainen konsensuspolitiikka on perustunut näiden keskipuolueiden yhteistyöhön.

Nyt mallia haastavat kaikissa Pohjoismaissa populistiset ja ulkomaalaisvastaiset liikkeet. Tanskassa kehitys on pisimmällä. Siksi Tanskaa voi hahmotella politiikan tulevaisuuslaboratoriona.

Vuonna 1995 perustettu Tanskan kansanpuolue (DF) oli alkuaikoinaan poliittista paariaa.

Tuoreimman gallupin mukaan DF on nyt 21 prosentin kannatuksellaan Tanskan kakkospuolue ja suurin oikeistopuolue. DF on huikea menestystarina, sillä se on onnistunut luomaan itsestään Tanskan poliittisen keskipisteen sekä valta- että aatepoliittisesti.

DF:ää peesaavat oikealla porvaripuolue Venstre ja vasemmalla sosiaalidemokraatit.

Kolmea keskipuoluetta yhdistää ennen kaikkea DF:n tärkein teema, maahanmuuttopolitiikka. Sen ympärille kiertyy DF:n näkemyksen mukaan kaikki hyvinvointivaltion selviämisestä arvopolitiikkaan, joka tiivistyy myyttiseen tanskalaisuuteen ja konkretisoituu esimerkiksi sianlihan aseman korostamisena tanskalaisessa ruokavaliossa.

Venstre ja sosiaalidemokraatit ovat nielaisseet DF:n näkemykset niin, ettei puolueita pysty enää erottamaan maahanmuuttopolitiikassa. Valtapoliittisesti sen paremmin Venstre kuin sosiaalidemokraatitkaan ei näyttäisi tulevan toimeen ilman myötämielistä DF:ää.

Vakiintuneista keskipuolueista enää Radikale Venstre muistuttaa ajoista, jolloin skandinaavisen politiikan valtavirtaa oli arvoliberaali, maltillinen oikeistolaisuus maustettuna koulutuksen, ihmisoikeuksien, pasifismin ja kehitysavun korostamisella. Radikale Venstren kannatus on romahtanut.

DF:n valtavan suosittu puheenjohtaja Kristian Thulesen Dahl ilmoitti vastikään, että puolue on vihdoin valmis hallitukseen.

Kun entinen protestipuolue ottaa vastuunkantajan roolin, syntyy tilaa uusille protestoijille. Tanskalaista politiikkaa leimaa uusien puolueiden ketterä ilmaantuminen parlamenttivaaleihin. Nytkin kaksi puoluetta kerää kannatuslistoja.

Kansalliskonservatiivinen ja ulkomaalaisvastainen Nye Borgerlige -puolue haluaa pysäyttää ”ei-läntisen” maahanmuuton, irtisanoutua Geneven pakolaissopimuksesta ja muista ”kansallista itsemääräämistä haittaavista” sopimuksista. Se syyttää DF:ää lepsuilusta ulkomaalaispolitiikassa. DF onkin jo vakuutellut, että kyllä sen ulkomaalaispolitiikka on yhtä tiukkaa kuin haastajankin. Nye Borgerlige on saanut gallupissa 11 prosentin kannatuksen.

Poliittisen kentän populistisessa äärilaidassa viestiään kuuluttaa Danskernes Parti. Puolueen puheenjohtajalla Daniel Carlsenilla on pitkä tausta Tanskan kansallissosialistisessa liikkeessä. Danskernes Partille ei riitä ”ei-länsimaisten” ihmisten maahanmuuton lopettaminen, vaan se haluaa karkottaa kaikki ”ei-länsimaiset” ihmiset maasta.

Vasemmassakin reunassa tapahtuu. Viime vaaleissa yllätyssuosion saanut, hippeilyksi leimattu Alternativet näyttää vakiinnuttaneen asemansa. Alternativetin suuri teema on ilmaston nostaminen politiikan määrääväksi tekijäksi. Puolue esimerkiksi kyseenalaistaa talouskasvun, mikä on valtakunnantason nykypolitiikassa radikaalia.

Alternativetia ja Nye Borgerligea sekä Danskernes Partia yhdistää kaksi asiaa. Aivan kuten DF:ää aikoinaan, näitäkin tulokkaita pidetään usein hihhuleina ja hörhöinä. Lisäksi kumpikaan äärilaita ei halua sijoittaa itseään perinteiselle oikeisto-vasemmistoakselille. Ehkä jokin niistä on 20 vuoden kuluttua politiikan keskiössä.

Voiko DF:n siirtymisestä keskelle tulkita, että vallankumous syö aina lapsensa? Kyllä ja ei.

Kyllä sikäli, että DF:n luoma politiikka on nyt Tanskassa valtavirtaa. Siinä ei ole enää mitään radikaalia.

Ei sikäli, että DF näyttää pystyneen tekemään niin sanotusti demarit. Työväenliike, joka sekin alkoi protestista, nosti aikoinaan sosiaalidemokraattiset arvot politiikan keskiöön, synnytti hyvinvointivaltion ja muutti näin perustavasti pohjoismaista yhteiskuntaa.

DF:kin kannattaa vahvaa hyvinvointivaltiota, mutta DF:läisessä politiikassa eri teemoja arvotetaan suhteessa maahanmuuttopolitiikkaan. Ero perinteiseen, tasa-arvoa kannattavaan sosiaalidemokratiaan on valtava. Nykyiseen ei niinkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat