Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-äänestys vie pankkeja vaaraan

Seismisiä aaltoja kulkee taas pankkisektoria pitkin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
BRENDAN MCDERMID
Pörssit laskivat brexitin jälkeen kaikkialla.
Pörssit laskivat brexitin jälkeen kaikkialla. Kuva: BRENDAN MCDERMID

Vaikka Britannia onkin suuri kansantalous, maan EU-kansanäänestyksen maailmantalouteen aiheuttama keinutus on kohtuuttoman voimakasta.

Pörssikurssit luisuvat äänestyksen jälkeen jyrkästi kaikkialla, valuuttojen arvot heiluvat ja kansallisia vakautuspaketteja rakennetaan kiireesti kaikkialla. Jopa kaukainen Etelä-Korea haalii miljardeittain rahaa tehdäkseen vakauttavan lisäbudjetin.

Seuraukset kertovat erityisesti eropäätöksen taustamaisemasta: globaali taloustilanne oli valmiiksi kovin herkkä, ehkä paljon hauraampi kuin osattiin kuvitellakaan.

Euroopan talous ei ole vielä päässyt jaloilleen velkakriisin painolastin alta. Euroopan keskuspankki valaa rahaa markkinoille, mutta hyötysuhde ei ole hyvä: reaalitalous – ja erityisesti investointien määrä – on pysynyt vaimeana. Juuri näinä aikoina Kreikan kassan pohja alkaa taas paistaa. Kiinan kasvu heikkenee.

Investointipankki Lehman Brothersin jälkeinen aika palaa taas mieliin. Brexitissä on jotain samaa kuin tuolloin rahoitusalan subprime-tuotteissa, eteenpäin myytävissä lainapaketeissa, joissa osa oli kelvollista ja osa roskaa. Ei pitänyt olla mahdollista, että laajalle tasaisesti levitetty roska voisi aiheuttaa järjestelmätason kriisin.

Subprime oli kuitenkin vain korsi, joka katkaisi kamelin selän. Kyse oli ennen kaikkea markkinatoimijoiden keskinäisen luottamuksen lähes täydellisestä ja hyvin äkillisestä katoamisesta.

Nyt taas seismiset aallot kulkevat rahoitussektoria pitkin. Pörssiyhtiöiden osakekurssit ovat olleet laskussa mutta pankkien kurssit äkkijyrkässä pudotuksessa.

Britannia on Euroopan tärkein finanssikeskus. Alan tulevaisuutta puntaroiville olisi erittäin tärkeää tietää pian, miten Lontoon City järjestää suhteensa muuhun Eurooppaan eron jälkeen ja eroprosessin aikana.

Euroopan pankkeja rasittaa lisäksi se, että nollakorkojen maailmassa niiden tulokset ovat hiipuneet: otto- ja antolainauksen välisellä erolla ei juuri lihoteta tulosta. Euroalueella Italian pankit olivat jo valmiiksi vaaravyöhykkeellä.

Pankit ovat muutenkin suuren murroksen kynnyksellä. Ne voivat muuttua tulevaisuudessa vain maksamisen taustarakenteiksi, kun niiden on avattava itsensä ja asiakkaan välinen tila pankkien ulkopuolisille kilpailijoille, jotka hoitaisivat maksamisen ketterämmin ja pienemmin kuluin.

Markkinoiden keinutusta lisää, että Britannian mahdollinen uusi pääministeri voisi olla brexit-leirin Boris Johnson, johon talouden päättäjillä ja markkinoilla ei ole minkäänlaista luottamusta ja joka edelleen väittää, että eron seurauksia liioitellaan.

Markkinoiden keinutukseen vastaaminen kuuluu keskuspankeille ja erityisesti EU:n talouspolitiikan kansallisille päättäjille. Kun euroalue luisui kohti kuilua, Euroopan keskuspankki pelasti tilanteen kertomalla, että pankki katkaisee luisun, vaatipa se sitten mitä tahansa.

Tällä kertaa tilanteeseen vastaaminen kuuluu ennen kaikkea kansallisille, demokraattisesti valituille päättäjille. Niin vastenmielistä kuin muiden onkin osallistua pääministeri David Cameronin ja Boris Johnsonin aiheuttaman sotkun siivoamiseen, muuta vaihtoehtoa ei ole. Tilanne vaatii yhtenäisyyttä, selvää suunnitelmaa ja Euroopan keskuspankilta valmiutta osallistua tilanteen vakautusoperaatioon. Eli linjauksia, joiden olisi pitänyt olla valmiina jo perjantaiaamuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat