Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norminpurku tulee vastaan myös munapakkaamossa

Pykäläviidakkoa karsimalla on vaikea saada aikaan miljardisäästöjä, mutta yksittäisen ihmisen arkea sillä voi helpottaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kukapa ei olisi tuskaantunut arjen byrokratiaan, kun kirjoittaa viidettä kertaa samoja tietoja jollekin lomakkeelle tai kuulee yrittäjäystävältään, millaiset pykälät ohjaavat hänen työskentelyään. Mieliharmi saa kuitenkin uudet mittasuhteet, jos vertaa suomalaisen hallinnon joustavuutta jonkin muun maan viranomaisiin.

Tarpeettoman sääntelyn ja valvonnan karsiminen eli norminpurku on yksi nykyisen hallituksen kärkihankkeista. Myös edelliset hallitukset ovat olleet samalla asialla. Viime vaalikaudella julkista taloutta oli tarkoitus tasapainottaa kuntien tehtävien karsimisella. Kuntien vastuulle sälytetty solariumvalvonta nostettiin esimerkiksi turhasta byrokratiasta, jota vähentämällä säästyisi verovaroja.

Tarkempi selvittely osoitti, että tehtävistä luopuminen ei ole niin yksinkertaista. Usein tehtäville on hyvät perusteet, ja yhdessä paikassa tehty säästö näkyisi vain kustannuksena toisaalla.

Norminpurku onkin siirtynyt astetta käytännönläheisempään suuntaan. Ministeriöt ja viranomaiset käyvät kansalaispalautetta läpi ja katsovat, miten asiat voisi hoitaa yksinkertaisemmin. Samalla myös moni myytti on saanut kyytiä. Kaiken byrokratian alku ei olekaan Brysselissä, vaan suuri osa sääntelystä on aivan kotoperäistä. Pykälät eivät johdukaan tsaarin ajalta periytyvästä halusta kyykyttää hallintoalamaisia, vaan usein kyse on tiedonkulun puutteesta tai siitä, ettei säännöksiä ole päivitetty.

Ministeriöt ovat kevään ja alkukesän mittaan kertoneet saavutuksistaan norminpurussa. Listat ovat pitkiä, ja jokainen kohta helpottaa jonkun suomalaisen elämää. Tasapaino- ja senioriskootterit on sallittu tieliikenteessä. Jos pakkaamossa käsitellään vain oman kanalan munia, pelkästään kanalasta otettu salmonellanäyte riittää. Nimilain valmistelussa kysytään kansalaisten mielipidettä siitä, pitäisikö lapsille voida antaa kaksiosainen sukunimi.

Jos norminpurulla haetaan nopeasti miljardisäästöjä, joudutaan pettymään. Jos taas tavoitteena on tehdä elämä joustavammaksi ja nostaa terveen järjen käyttö kunniaan, ollaan hyvällä tiellä, vaikka yksittäiset askeleet olisivatkin pieniä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat