Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian kansanäänestys on opetus myös journalismille

Tiedotusvälineiden tarkoitus on vain raportoida. Joskus tämä perusteltu lähtökohta johtaa tahtomattaan ongelmiin, kirjoittaa Paavo Rautio.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Britannian kansanäänestys on monessa mielessä opetus. Se on opetus myös journalismille.

Brittiläisen The Times -lehden Brysselin entinen kirjeenvaihtaja Martin Fletcher muistelee Facebook-kirjoituksessaan työtään Brysselissä.

Fletcher työskenteli Brysselissä vuosituhannen vaihteessa – hieman sen jälkeen, kun Lontoon entinen pormestari ja EU-eroa kannattaneen leirin kellokas, Boris Johnson, oli ollut The Daily Telegraph -lehden kirjeenvaihtajana Brysselissä. The Telegraph ajoi ärhäkkäästi EU-eroa.

Fletcherin mukaan Johnson käytti kaikki mahdollisuudet haukkuakseen tai vähätelläkseen EU:ta: ”Johnson teki juttuja, jotka eittämättä olivat värikkäitä mutta valtavan liioiteltuja tai ihan valheellisia. The Telegraph rakasti niitä.”

Johnson luonnehti myöhemmin näin: ”Minä heittelin kiviä puutarhan muurin yli ja kuuntelin, kun naapuri-Englannin kasvihuoneessa helisi. Se antoi minulle aika outoa voimantuntoa.”

Kun Fletcher tuli Brysseliin, johnsonilainen ote oli voitolla. Laatulehdetkin halusivat kuivien EU-juttujen sijasta tarinoita, joissa kasvottomat Brysselin byrokraatit ja vihamielinen Manner-Eurooppa juonivat absurdeja, Britanniaa sitovia sääntöjä. Asiapitoiset ja unionin saavutuksia tunnustavat tarinat eivät enää oikein kelvanneet, hän kertoo.

Toimittajat kavahtavat ajatusta, että heille sälytettäisiin yhteiskunnallista vastuuta ja velvoitteita. Toimittaja ei ole poliittinen päättäjä. Tiedotusvälineiden tarkoitus on vain raportoida. Joskus tämä perusteltu lähtökohta johtaa tahtomattaan ongelmiin.

Johnson onnistui muuttamaan toiminnallaan brittiläistä EU-journalismia ja brittien käsitystä unionista. Pienistä valheellisista palasista syntyi vuosien mittaan palapeli, jonka kuva ei vastannut todellisuutta. Britannian iltapäivälehtien myyntitoiveet ja Johnsonin oma pyrky olivat symbioosissa. Imu veti mukaansa päättäjiäkin karnevalisoimaan unionia. Johnson loi karikatyyrimaailman, jota vastaan hän itse hyökkäsi äänestyksessä.

EU-journalismi on lukijoita tavoitellessaan hankalassa raossa kaikkialla Euroopassa. Monessa maassa nouseva protestihenki yrittää lisäksi muuttaa tulkintaa journalistien paikasta. Lukijan edun ajajia kammetaan vanhan vallan lakeijoiksi. Myyville EU-myyteille ja ennakkoluuloja vahvistaville tarinoille olisi siis tilausta. Tilauksen toimittaminen perille johtaisi siihen, että journalismi menettäisi tehtävänsä lukijan palvelemisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat