Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikea ei ole ruotsalainen

Yrityksen kotimaisuutta voidaan mitata useilla eri mittareilla.

Pääkirjoitus
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Helsingin Sanomien kuluttajasivuilla tarkasteltiin ennen juhannusta suomalaisten brändien kotimaisuutta. Sitä on mitattu perinteisesti tuotteiden valmistusmaalla.

Esimerkiksi Marimekon tuotteista valtaosa tehdään muualla kuin Suomessa, Luhdan tekstiilit ommellaan pääosin Kiinassa, Fiskarsinkin tavaroista moni tulee Kiinasta tai Puolasta.

Onko valmistusmaa ylipäätään kovin kiinnostava tapa tutkia tuotteen tai yrityksen suomalaisuutta? Käsityövaltainen tehdasvalmistus ei ole vuosikymmeniin pystynyt Suomessa kilpailemaan halpamaiden kanssa. Kuitenkin kuluttajatuotteiden arvosta suurempi osa saattaa liittyä Suomessa tehtyyn suunnitteluun kuin itse valmistukseen.

Vähintään yhtä tärkeitä mittareita voisivat olla suunnittelutyön lisäksi työpaikat, omistaminen tai verojalanjälki Suomessa.

Eri yritykset pärjäävät eri mittareilla eri tavoin. Hurjaa tulosta tekevä hissijätti Kone on yhteisöveron maksajana Suomessa vain vähän suurempi kuin veronvälttelystä moitittu terveysfirma Attendo. Henkilöstöstä neljä prosenttia on Suomessa. Omistuksen ja tuotekehityksen sijainnin perusteella Kone on kuitenkin mitä suomalaisin.

Mobiilipelejä tekevästä Supercellistä valtaosan taas omistavat kiinalaiset, mutta parinsadan työntekijän yritys on Suomen toiseksi suurin yhteisöveron maksaja koko OP-ryhmän jälkeen. Työllistävä vaikutus on sen sijaan mitätön.

Stora Enso puolestaan työllistää Suomessa lähes 7 000 ihmistä, mutta se ei maksanut vanhojen tappioiden takia lainkaan yhteisöveroa viime vuonna.

Nokian matkapuhelimiakin pidettiin suomalaisina vielä sen jälkeen, kun valmistus oli pääosin siirtynyt halpamaihin. Mutta onko Nokia enää suomalainen, kun omistuksen ja työntekijämäärän painopiste siirtyy Alcatel-Lucent-kaupan jälkeen yhä vahvemmin Suomen ulkopuolelle? Ylimmässä johdossakin on vain yksi suomalainen, hallituksessa kaksi.

Eipä moni vahvasti ruotsalaiseksi mielletty yrityskään oikeasti ole kovin ruotsalainen. Ikean omistus on järjestetty Hollantiin, ja yrityksen perustaja Ingvar Kamprad asui yli 40 vuotta veropakolaisena Sveitsissä.

Toiset yritykset ovat piilottaneet tarkoituksella tehokkaasti kansallisuutensa. Yhdysvaltain Uuden-Englannin huvilaelämän mielikuvilla ratsastavien Gantin ja Lexingtonin pääkonttorit ja suunnittelutiimit ovat oikeasti Tukholmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat