Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi EU korostaa yhtenäisyyttään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
John Thys / Reuters
Ranskan presidentti François Hollande keskustelee Belgian pääminiserin Charles Michelin and Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin kanssa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin takana EU:n huippukokouksessa Brysselissä.
Ranskan presidentti François Hollande keskustelee Belgian pääminiserin Charles Michelin and Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin kanssa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin takana EU:n huippukokouksessa Brysselissä. Kuva: John Thys / Reuters

Tiistaina ja keskiviikkona EU-maiden johtajat kokoontuivat Brysseliin ensimmäiseen huippukokoukseen Britannian EU-äänestyksen jälkeen. Tunnelmat huokuivat epävarmuutta EU:n tulevaisuudesta. Huoli unionin oikeutuksesta kansalaisten mielissä on todellinen.

Samaan aikaan EU:lla on suuri tarve korostaa yhtenäisyyttään ja toimintakykyään. Siksi Britannian äänestyksen ei annettu yksin hallita kokousta. Esillä oli myös EU:n ja Naton yhteistyön syveneminen sekä EU:n uusi globaali ulko- ja turvallisuuspoliittinen strategia. EU:n yhtenäisyys turvallisuuspolitiikassa korosti Kiinan ja Venäjän kaltaisille ulkopuolisille tarkkailijoille, että Eurooppa aikoo pitää yhtä.

Yhteinen tavoite Englannin kanaalin molemmin puolin on, että Britannia pysyy niin lähellä unionia kuin mahdollista. Juuri nyt näyttää siltä, että briteillä ei ole käsitystä siitä, mitä he suhteen jatkolta haluavat.

Virallista eroilmoitusta ei vielä Brysselissä kuultu, eikä sitä voi odottaa pääministeri David Cameronilta. Paperilla on vasta neuvoa-antavan kansanäänestyksen tulos. Paljon on nyt sen varassa, kuinka vahvan johtajan Britannia saa Cameronin jälkeen. Myös EU hakee nyt sitä, millaisten näkemysten pohjalta neuvotteluja käydään. Ikävä kyllä brittien ratkaisu vie myös voimavaroja muiden kriisien ratkomiselta.

Siitä, mitä eri EU-maissa Britannian lähdön jälkeiseltä uudelta EU:lta oikein halutaan, on saatu vasta maistiaisia. Saksan liittokansleri Angela Merkel on johtohahmona sille joukolle, jonka mielestä suhde Britanniaan on niin tärkeä, ettei nyt ole syytä kiirehtiä. Toiset haluavat edetä vauhdilla, jotta EU voi keskittyä tulevaan ja siihen, miten vahvistaa kansalaisten luottamusta unioniin ja edistää sellaista politiikkaa, jota vastaan Britannia EU:ssa harasi. Joillakin on haluja jopa kurittaa Britanniaa.

Saksalla on uuden EU:n muovautumisessa keskeinen rooli. On oletettavaa, että myös Yhdysvallat rakentaa vastedes suhdettaan EU:hun pitkälti Saksan kautta. Saksa on paitsi EU:n talousmahti myös Ranskan kanssa keskeisin voima EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisessä. Britanniallekin sopii, että Nato korostaisi ensi viikolla Varsovan Nato-huippukokouksessa EU-yhteistyön merkitystä.

Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande ajavat Euroopan tiivistämistä. Saksan ja Ranskan yhteisessä linjauksessa lähdetään siitä, että EU:n tulevaisuus on yhteistyön syventämistä. Silloin kyse on etenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, pakolais- ja rajapolitiikasta sekä talousyhteistyöstä.

Mielipide-eroja siitä, mikä on uusi suunta, on kuitenkin myös Saksan johdossa. Ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kutsui äänestystuloksen selvittyä koolle unionin kuusi perustajajäsentä Saksan, Ranskan, Italian, Hollannin, Belgian ja Luxemburgin. Viesti kuului, että erossa ei pidä viivytellä.

Suomen reaktio Britannian EU-eroon on yhdistelmä Britannialle aluksi annettavaa aikaa ja sen jälkeistä ripeää eroprosessia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) ovat korostaneet EU:n tarvetta uudistua. Myös presidentti Sauli Niinistö nosti esiin uudistustarpeen. Hän myös varoitti brittien EU-eron olevan polttoainetta EU-vastaiselle liikehdinnälle. Kannat ovat harkittuja.

Perussuomalaisille tilanne ei ole helppo. Britannian kansanäänestyksen tulos olisi periaatteessa riemun aihe, mutta mukanaolo hallituksessa hillitsee. Siksi Soini tasapainoilee ulkoministerin ja puoluejohtajan roolissa ja antaa puolueen nuorten ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon huolehtia omille kannattajille puhumisesta. Yhdistelmä voi helposti muodostua todelliseksi taakaksi puolueelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat