Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isku on osoitus Turkin keskeisestä asemasta

Turkin maantieteellinen asema on vain korostunut viime aikoina. Entistä useampi taho haluaa vaikuttaa maan tulevaisuuteen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uutinen terrori-iskusta Istanbulin kansainväliselle lentokentälle oli järkyttävä, mutta se saattoi tuntua myös jollain tavalla tutulta. Viime vuoden kesäkuun alun jälkeen noin 250 ihmistä on kuollut Turkissa pommi-iskujen uhreina. Verisin hyökkäys tehtiin viime lokakuussa Ankarassa. Siellä kuolleita oli yli sata ja loukkaantuneita viisisataa.

Merkit viittaavat siihen, että kyse on Isis-järjestön tai sen kannattajien teosta. Mitä enemmän pelko alkaa rehottaa esimerkiksi turistimatkaa suunnittelevien ulkomaalaisten keskuudessa, sitä onnistuneempi tulos on tekijöiden kannalta.

Iskujen suuri määrä osoittaa, että Turkissa on mahdollista löytää niille tekijöitä. Väkeä on tullut maahan paljon Isisin ydinalueilta. Näyttää myös siltä, että viranomaiset eivät ole riittävän tehokkaasti pystyneet ehkäisemään tekoja.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin itsevaltainen ja ihmisoikeuksia halveksiva hallinto on aiheellisesti herättänyt protesteja Euroopassa. Syyrian sodan synnyttämä pakolaisaalto on kuitenkin tehnyt Euroopan riippuvaiseksi Turkin halusta yhteistyöhön. Terrori-iskutkin korostavat Euroopan turvallisuusviranomaisten tarvetta yhteistyöhön.

Turkin sisäisen turvallisuuden ja turismiteollisuuden horjuttaminen on houkutteleva tavoite Isisin kaltaisille toimijoille. Olipa seurauksena sitten hallinnon otteiden koveneminen tai maan vakauden horjuminen, kumpikin sopii iskujen taustavoimille.

Turkin asema toisaalta Euroopan ja Lähi-idän sekä toisaalta Venäjän ja Välimeren välissä on vain korostunut viimeisen vuoden aikana. Venäjän ja Turkin suhteet viilenivät jyrkästi viime marraskuussa, kun Turkki ampui alas sen ilmatilassa lentäneen venäläiskoneen. Pitkän painostuksen – myös taloudellisen – jälkeen presidentti Erdoğan pyysi tapausta anteeksi.

Samana päivänä Turkki ilmoitti normalisoineensa vuosien jälkeen myös suhteensa Israeliin. Molemmissa siirroissa oli mukana sekä toiveita turismituloista että valtapeliä.

Entistä useampi taho tuntuu olevan halukas vaikuttamaan siihen, mitä Turkille tapahtuu seuraavina vuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat