Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrkytetty ilmapiiri puhdistuu hitaasti

Halu selvitä yhdisti pitkään suomalaisia. Nyt yhteiskunta tarvitsee jotain muuta liimakseen.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tämän viikon kaksi näkyvintä eurooppalaista maata, Britannia ja Islanti, ovat kovin erilaisia. Britannia kuuluu maanosan suuriin, se on entinen siirtomaavalta, ja suhtautuminen Euroopan unioniin halkaisi sen melkein keskeltä kahtia.

Islanti puolestaan on pieni, nykyisen itsenäisyytensä vasta viime vuosisadalla saanut ja näinä päivinä jalkapallon yhdistämä maa.

Voimansa yhdistävä pieni kansakunta kuten Islanti saa helposti sympatiat puolelleen. Yhtenäisyydessä on jotain ihailtavaa ja kadehdittavaa. Kukaan ei enää muista, että vain vajaat kolme kuukautta sitten Panama-papereiden julkistaminen riepotteli maata ja pakotti pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonin eroamaan.

Sama asiakirjavuoto kertoi myös Britannian pääministerin David Cameronin isän veroparatiisiyhteyksistä, mutta sillä kertaa Cameron sai pitää paikkansa. Lopulta ero toteutui, mutta se ei johtunut Islannille kärsitystä tappiosta jalkapallossa.

Urheilu, tässä tapauksessa jalkapallo, on merkittävä yhteiskunnallinen voima, mutta se ei yksinään riitä kansakunnan sisäiseksi liimaksi. Yhteenkuuluvuus tai pikemminkin kyky yhteispeliin edellyttää jotain muutakin.

Kovin usein kuulee toiveita kansallisesta yhtenäisyydestä, joka ainakin rivien välissä tarkoittaa sitä, että kaikki olisivat samaa mieltä. Sadan prosentin kannatusluvut eivät kuitenkaan kerro terveestä yhteiskunnasta. Asiat ovat silloin hyvin, kun mielipiteet jakautuvat mutta elämä jatkuu siitä huolimatta.

Ajatus ominaisuuksista yhdistävänä tekijänä on yhtä pulmallinen. Jos ei olekaan kieleltään, ulkomuodoltaan tai perimältään määritelmän mukainen, joutuu ulkopuolelle.

Yhdysvalloissa ongelma on ratkaistu kytkemällä yhteenkuuluvuus jaettuihin arvoihin eli käytännössä perustuslakiin.

Suomalaiseen korvaan kuulostaa erikoiselta, kuinka monesti yhden presidentinvaaliväittelyn aikana ehdokkaat voivat viitata 1700-luvulta periytyvään tekstiin, johon vasta matkan varrella on lisätty sellaiset yksityiskohdat kuin orjuuden kielto ja naisten äänioikeus.

Suomessa yhteenkuuluvuuden perusta oli iso kysymys sisällissodan jälkeen, mutta toinen maailmansota ratkaisi ongelman pitkäksi aikaa. Kuten presidentti Mauno Koivisto totesi, Suomen idea oli selvitä eteenpäin. Se yhdisti suomalaisia.

Perustuslaista ei kylmän sodan aikana ollut auktoriteetiksi, koska pieni maa teki jatkuvia kompromisseja. Henkinen perintö näkyy siinä, kuinka kevyesti poliitikot voivat nykyään vierittää päätöksentekovaikeudet perustuslain niskaan.

Kysymys suomalaisen yhteiskunnan liimasta on jälleen ajankohtainen. Se johtuu kuitenkin vain osittain maahanmuuton lisääntymisestä ja katukuvan muuttumisesta monenkirjavammaksi. Suomi on tuskin koskaan ollut niin yhdestä puusta veistetty kuin usein väitetään.

Se, mikä viime vuosina on ohentunut, on kyky kuunnella ja yrittää ymmärtää toisesta näkökulmasta maailmaa tarkastelevaa.

On entistä helpompi vetäytyä samanmielisten pariin ja ihmetellä toista mieltä olevia, epäillä heidän motiivejaan tai tiedon tasoaan. Tekniikan kehitys on vapauttanut tiedonkulkua, mutta samalla se on tarjonnut loistavat työkalut oman maailmankuvan kaventamiseen.

Eräs tuttavani, jonka esivanhemmista vain osa on asunut Suomessa, joutui tuon tuosta vastaamaan kysymykseen, onko hän suomalainen ja mikä hänet tekee suomalaiseksi.

Hänellä oli vastauksena hyvä määritelmä: suomalaisia ovat kaikki ne, jotka tuntevat vastuuta Suomesta. Ei siis listauksia oikeuksista tai vastakkainasettelun rakentamista vertaamalla ihmisten taustoja ja ominaisuuksia vaan jaettua vastuuta, joka luonnostaan pakottaa ihmiset pohtimaan yhdessä asioita.

Tahallisen väärinymmärtämisen, ohipuhumisen ja herkkähipiäisen loukkaantumisen kierrettä ei kuitenkaan ole helppo katkaista. Ilmapiirin myrkyttäminen onnistuu nopeasti, mutta puhdistamiseen tarvitaan paljon pieniä tekoja.

Ensi vuonna nykyaikaisen suomalaisuuden harjoitteluun on runsaasti mahdollisuuksia, kun satavuotiasta itsenäisyyttä juhlistetaan monin tavoin. On hyvä katsoa, että ketään ei tietoisesti tai tahattomasti suljeta juhlien ulkopuolelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat