Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kakkua ei kannata haukata kerralla

Valinnanvapauden toteuttaminen heti sote-uudistuksen alkumetreillä voi osoittautua liian suureksi urakaksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Seppo Samuli / Lehtikuva
Kokoomuksen valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.) ja keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esittelivät kesäkuussa sote- ja aluehallintouudistuksen alustavia lakiluonnoksia.
Kokoomuksen valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.) ja keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esittelivät kesäkuussa sote- ja aluehallintouudistuksen alustavia lakiluonnoksia. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Maakunta- ja sote-uudistuksen avainministerit esittelivät keskiviikkona ison paperinipun, joka sisälsi kuutisensataa sivua keskeneräisiä lakiluonnoksia. Valmistelutyön tähänastinen tulos annettiin kesäkuukausien ajaksi ammattilaisten ja tavallisten kansalaisten märehdittäväksi.

Kyse ei ollut suuresta läpimurrosta vaan enemmänkin niukasti vuoden alkupuoliskolla annetusta väliraportista, joka kertoi, että ministeriöissä on tehty paljon työtä ja paljon on myös tekemättä.

Konkreettisin uusi anti liittyi verotuksen muutoksiin. Ohjenuoraksi on otettu, että muutos olisi yksittäisen veronmaksajan tai kunnan näkökulmasta mahdollisimman pieni. Tämänhetkinen suunnitelma on, että kaikkien kuntien kuntaveroa lasketaan 2019 yhtä paljon, runsaat 12 prosenttiyksikköä. Raha kerättäisiin valtiolle muuttamalla ansioverotaulukkoja ja siirtämällä yhteisöveron tuottoa kunnilta valtiolle.

Veroprosentin alennus on siis yhtä suuri kaikille kunnille niiden sijainnista, taloudellisesta asemasta tai nykyisestä veroprosentista riippumatta. Toinen vaihtoehto olisi ollut miettiä mahdollisimman oikeudenmukainen veromalli ja siihen tarvittava siirtymäkausi, mutta se olisi laukaissut aivan uuden poliittisen kamppailun ja voinut repiä auki muutenkin vaivalla koossa pysyvän paketin.

Maakuntien itsenäisen liikkumatilan rajaaminen ainakin niiden alkutaipaleella ei sen sijaan ollut uutinen. Ohjauksesta on tulossa niin tiukkaa, että oman järjen ja luovuuden käyttö itsehallinnollisilla alueilla ei ole helppoa, vaikka se yleensä on hajautetun hallinnon tavoite. Vaikka nyt puhutaan paljon maakuntahallinnon vahvistamisesta ja monituottajamallista, yhtä perusteltua olisi puhua myös valtion ohjauksen lisäämisestä sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Yksityiskohtaiset pykäläluonnokset saattavat antaa vaikutelman, että uudistuksen suuret linjat ovat jo valmiina. Näin ei kuitenkaan ole.

Kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien omaisuusjärjestelyt ovat hankalia sekä laillisuuden että oikeudenmukaisuuden kannalta. Moni kunta jää yhä ihmettelemään pykäliä lukiessaan, mitä mahdollisesti tyhjäksi jäävälle terveyskeskukselle ja sen veloille tapahtuu.

Työntekijöiden määrillä ja toiminnan laajuudella mitattuna sote-järjestelmän merkittävimpiä toimijoita ovat maakuntien omistamat julkisoikeudelliset palvelulaitokset. Niistä piirtyvä kuva on silti yhä hämärä.

Pääkaupunkiseudun mahdollisesta erillisratkaisusta ei luonnoksissa kerrota mitään, vaikka kyse on miljoonan ihmisen kokoisesta poikkeuksesta malliin. Kunnat vasta valmistelevat omaa ehdotustaan, joka tulee hallituksen käsittelyyn mahdollisesti loppukesällä. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten näkökulmasta tavoitteena on säilyttää maailma mahdollisimman paljon ennallaan, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että lopputulos olisi asukkaiden tai kokonaisuuden kannalta paras mahdollinen.

Valinnanvapauden valmisteluun hallitus tarvitsi vielä lisäaikaa. Kyse on onnistuessaan hyvästä tavoitteesta tulevaisuudessa, mutta sen toteuttaminen heti uudistuksen alkumetreillä voi osoittautua liian suureksi urakaksi. Ensiksi pitäisi esimerkiksi saada tieto liikkumaan vaivattomasti toimijalta toiselle.

Hallitus sanoo yhä haukkaavansa koko kakun yhdellä kerralla. Lopputuloksen kannalta olisi parempi edetä vaiheittain, jotta monimutkaisen palapelin osaset saadaan sopimaan yhteen. Toivottavasti lausuntokierros tuo urakkaan suhteellisuudentajua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat