Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin osoittaa Suomen-vierailulla sanansa muillekin kuin Suomelle

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen ajoitus on kiinnostava. Putin voi käyttää tilaisuutta muun muassa Britannian EU-eron ja Naton suunnitelmien kommentointiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
lexander Zemlianichenko / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuu perjantaina Suomessa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin puhuu perjantaina Suomessa. Kuva: lexander Zemlianichenko / Reuters

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kohtaavat tänään perjantaina Kultarannassa paitsi toisensa myös median. Tapaamisen ajoitus on kiinnostava. Putinilla voi olla kiusaus sanoa terveisensä Britannian EU-eroa poteville ja Naton huippukokoukseen valmistautuville länsileirin valtionjohtajille.

Vieressä seisova Niinistö on taatusti valmistautunut reagoimaan vieraansa sanoihin, koskivat ne sitten Suomen ja Venäjän suhdetta, Itämeren tilannetta, Ukrainaa tai sitä, miten Nato nyt vahvistaa pelotettaan Puolassa ja Baltiassa.

Eurooppa on Britannian EU-äänestyksen vuoksi poliittisesti sekaisin vielä pitkään. Sekaannus voi hyödyttää Venäjää, sillä Putinille valtapolitiikka on nollasummapeliä. EU:n heikkous on keskeinen osa tarinaa, jota Venäjä kertoo läntisestä leiristä. Toisaalta Venäjä maksaa kovaa hintaa kaikista maailmantaloutta uhkaavista kriiseistä, joten Kultarannassa tuskin nähdään suurta brexit-riemua.

Naton ja Venäjän jännitteinen suhde korostuu Naton huippukokouksen vuoksi. Myös Niinistö matkaa ensi viikon perjantaina Varsovaan.

Venäjä reagoi varmasti siihen, miten Nato vahvistaa yhteistä puolustustaan Puolassa ja Baltiassa. Toisaalta Nato-kokous on vasta edessä, joten oikeampi aika kommenteille olisi vasta, kun Venäjä virallisesti tietää, mitä Nato on päättänyt.

Naton ja Venäjän yhteisen neuvoston on tarkoitus kokoontua huippukokouksen jälkeen. Natolle dialogi on tärkeää.

Suomelle Putinin vierailu on näkyvä osa vakauspolitiikkaa ja tapa saada parempi käsitys Venäjän näkemyksistä. Asialistalla on koko kriisien kirjo, mutta erityisesti Itämeren alue ja Ukraina. Omiakin huolia Suomella on, vaikka tilanne itärajalla on nyt vakaa.

Ukrainan tilanne on jumissa, mutta Venäjä ja Yhdysvallat käyvät tiiviitä neuvotteluja. Myös Suomi on informoitu, ja nyt kuullaan Putinia.

Niinistö pitää myös muut ajan tasalla. Ennen Putinin vierailua hän keskusteli puhelimitse Ukrainan presidentin Petro Porošenkon, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat