Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaativat leikkaukset kannattaisi keskittää

Mitä enemmän sairaalassa tehdään leikkauksia, sitä vähemmän siellä tapahtuu potilasvahinkoja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Päivystystä ja erikoissairaanhoidon keskittämistä koskevat terveydenhuoltolain ja sosiaalihuoltolain muutokset ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Lakimuutokset on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

Uudistusten ensisijaisena lähtökohtana on asiakas- ja potilasturvallisuus. Tavoitteina on, että potilaat saavat palveluja yhdenvertaisesti ja palveluja tarjoavassa yksikössä on riittävästi osaamista.

Lääketieteen erikoisalojen ja hoitotiimien merkitys vaativassa hoidossa on lisääntynyt. Tämä näkyy erityisesti kirurgiassa. Yleiskirurgiaan koulutetaan lääkäreitä nykyisin aika vähän. Erikoislääkäreiden koulutus uudistettiin vuonna 1999, ja yleiskirurgian sijasta lääkäreitä alettiin kouluttaa kirurgian 11 erikoisalalle. Suurimmissa sairaaloissa erikoisalojen kirurgit erikoistuvat edelleen entistä kapeammille erityisalueille – esimerkiksi tekemään vain keinonivelten asennuksia.

Vaikka kirurgian erikoisalat ovat kehittyneet, Suomen sairaalat ovat pysyneet suurin piirtein samoina kuin ennenkin. Keinonivelleikkauksia tehdään lähes 60 sairaalassa. Vaativia keinonivelen vaihtoleikkauksia tehdään 35 sairaalassa. Pienet sairaalat ovat pitäneet kiinni vanhoista perinteistä, vaikka maailma on muuttunut.

Leikkaustoiminnassa ei ole tapahtunut samanlaista keskittymistä kuin synnytyksissä. Vielä vuonna 1975 maassamme oli 62 synnytyssairaalaa, kun niitä on nyt 25. Tämän kehityksen arvioidaan yhä jatkuvan.

Syövän hoidossa ja hoidon suunnittelussa tarvitaan monta ammattiosaajaa. Ensivaiheen onnistunut leikkaus on potilaan ennusteen kannalta usein kaikkein tärkein hoitotoimenpide.

Kirurgin merkitys hoidon onnistumisessa on olennainen. Parhaan hoidon valinta potilaalle edellyttää kuitenkin monialaista erityisosaamista. Kuvantamisen avulla sekä leikkaus että mahdollinen sädehoito ja muu hoito saadaan kohdennettua oikein. Nykyaikaisten, monipuolisten hoitojen onnistuminen vaatii mahdollisimman tarkkaa diagnoosia, kuten syöpäsolujen pintakalvon proteiinimolekyylien selvittämistä ja molekyyligenetiikkaa.

Yksi lääkäri ei voi hallita tarvittavaa ja käytössä olevaa tietomäärää.

Naisten yleisintä syöpää eli rintasyöpää leikataan Suomessa 35 sairaalassa. Useissa sairaaloissa leikkauksia tehdään vähemmän kuin yksi viikossa. Suomen suurimmassa yksikössä rintasyöpiä leikataan lähes kymmenen joka arkipäivä. Miesten yleisimmän syövän, eturauhasyövän, leikkauksista 80 prosenttia tehdään viidessä yliopistosairaalassa. Loput 20 prosenttia tehdään 21 pienemmässä sairaalassa.

Harvaan asuttujen alueiden pienten sairaaloiden vähäiset leikkausmäärät näkyvät tilastoissa. Myös Etelä-Suomen tiheimmin asutuilla seuduilla toimintaa on jatkettu liian pienissä yksiköissä.

Useimmiten leikkaus tehdään potilaalle vain kerran tämän elämässä. Tutkimusten mukaan vaativan leikkaushoidon tulokset ovat paremmat yksiköissä, joissa leikkauksia tehdään paljon, kuin yksiköissä, joissa niitä tehdään vähän.

Suomessa eniten potilasvahinkoja kirjataan polvi- ja lonkkakeinonivelten leikkaushoidosta. Potilasvahinkoja koskevien tilastojen mukaan sairaaloissa tehtyjen leikkausten lukumäärä on yhteydessä vahinkojen yleisyyteen. Pienimmissä sairaaloissa sattui korvattuja potilasvahinkoja keinonivelleikkauksissa noin kaksi kertaa useammin kuin suurimmissa sairaaloissa. Vastaavia tuloksia on saatu myös muualta maailmasta.

Potilasvahingoissa ei ole kyse pienistä summista: sairaanhoitopiirien potilasvahingoista muodostunut maksamaton vakuutusmaksuvelka on yhteensä 420 miljoonaa euroa. Summa vastaa kolmen uuden lastensairaalan rakennuskustannuksia.

Sairaalan ja yksittäisen kirurgin tekemien leikkausten suuri määrä näyttää johtavan hyviin hoitotuloksiin ja potilasturvallisuuteen erityisesti vaativissa leikkauksissa. Keinoniveliä leikkaavien lääkäreiden yhdistys on Suomessa edellyttänyt, että kirurgin pitäisi tehdä vuosittain vähintään 50 – mielellään vähintään sata – keinonivelleikkausta pitääkseen yllä taitojaan.

Huippukirurgi tarvitsee tuekseen osaavan tiimin pyrkiessään parhaaseen tulokseen. Koko hoitotiimin jatkuva oppiminen tapahtuu toiston ja harjoittelun sekä uuden tiedon hankkimisen ja soveltamisen kautta.

Timo Keistinen

Kirjoittaja on lääkintöneuvos sosiaali-

ja terveysministeriössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat