Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini synnytti mielikuvan omasta EU-linjastaan

Vaikka perussuomalaiset ovat hallitusvastuussa ja sidoksissa hallituksen EU-linjaan, Soini kanavoi perussuomalaisten kannatukseen muutoin kovin irtonaisena vellovan EU-vastaisuuden.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta keskusteli perjantaina kiivaasti paitsi Britannian EU-eron seurauksista ja siihen liittyvästä pääministerin ilmoituksesta myös siitä, millaista eroa ulkoministeri Timo Soini (ps) on viime päivät tehnyt Juha Sipilän (kesk) hallituksen EU-linjasta. Soini sai ryöpyn arvosteluja matkustaessaan Britanniaan tapaamaan niin brexit-leiriin kuuluvia kuin EU:ssa pysymistä kannattaneitakin poliitikkotuttujaan. Raja meni siinä, ettei Soini tavannut Ukip-puolueen Nigel Faragea.

”Tämä on täysin normaalia toimintaa”, Soini sanoi. Soinin toimintaa voi kuvata myös toisin – nimittäin erittäin onnistuneeksi poliittiseksi operaatioksi.

Soini osoitti jälleen kerran taituruutensa poliitikkona ja julkisuuden ottajana – nyt vielä omalla vastuualueellaan ulkopolitiikassa. Vaikka perussuomalaiset ovat hallitusvastuussa ja sidoksissa hallituksen EU-linjaan, Soini kanavoi perussuomalaisten tiliin muutoin kovin irtonaisena vellovan EU-vastaisuuden.

Lontoon-matka teki Soinista suomalaisen brexit-julkisuuden keskushenkilön. Mitä enemmän Soinia arvostellaan, sitä kovemmin EU-kriitikot häntä tukevat.

Soini käytti taitavasti hyväkseen populistipuolueiden politiikan ydintä, eliitin ja niin sanotun kansan vastakkainasettelua. Kannattajat saivat viestin, ettei Soini ulkoministerinäkään kuulu eliittiin eikä unohda juuriaan. Sanoutumatta muodollisesti irti virallisesta linjasta Soini sai aikaan mielikuvan siitä, että on EU-eron kannalla. Selusta oli turvattu, sillä pääministeri sanoi hyväksyvänsä vierailun.

Tulos on, että Britannian EU-eropäätöksestä on mielikuvana Suomen linjan rinnalla Soinin linja.

Oma kysymyksensä on, missä menee soveliaisuuden raja poliittisessa taktikoinnissa. On selvää, että Soinin sooloilu on pantu merkille Suomen ulkopuolellakin. Se on vakava paikka myös ulkoministeri Soinille.

Kaikkein näyttävimmin soveliaisuuden rajaan kompastui kuitenkin vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto. Hän twiittasi perjantaiaamuna viestin, jossa pohti, onko Soini syyllistynyt maanpetokseen.

Perussuomalaisten vaatimus anteeksipyynnöstä oli oikeutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat