Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU on luopumassa ulkopolitiikkansa arvoista

EU:n johtajien tulisi sitoutua uudelleen ihmisoikeuksien ja demokratian edistämiseen sekä suunnata varoja pitkän aikavälin kehitykseen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin ulkosuhteet ovat perinteisesti pohjautuneet demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja edistämiseen. Viime aikoina EU on luopunut pala palalta näistä arvoista. Kehitys on edennyt neljässä vaiheessa.

Ensiksi marraskuussa 2015 EU tunnusti Maltan Vallettassa järjestetyssä huippukokouksessa tarpeen puuttua Eurooppaan suuntautuvan muuttoliikkeen perimmäisiin syihin. Yhdessä Afrikan unionin johtajien kanssa annettu poliittinen julkilausuma painotti köyhyyden vähentämistä, rauhaa, ihmisoikeuksia, työpaikkoja sekä koulutuksen ja terveydenhuollon kaltaisia peruspalveluita. Vallettan toimintasuunnitelman toteuttamiseksi EU perusti erityisrahaston, johon on kerätty 1,9 miljardia euroa.

Tarkoituksena oli tukea mahdollisuutta ihmisarvoiseen elämään, turvallisuuteen ja toimeentuloon lähtöalueilla. Afrikan työikäinen väestö kasvaa arvioiden mukaan 450 miljoonalla vuoteen 2035 mennessä. Näiden nuorten on löydettävä paikkansa maailmassa – muuten toimettomuus kostautuu.

Pian Vallettan jälkeen EU otti askeleen vaaralliseen suuntaan. Toisessa vaiheessa, edelleen marraskuussa 2015, EU ja Turkki käynnistivät toimintasuunnitelman muuttoliikkeen hillitsemiseksi. Suunnitelman hiomista jatkettiin huhtikuussa, jolloin päästiin yhteisymmärrykseen Syyrian pakolaisten palauttamisesta Kreikasta ihmisoikeuksia polkevaan Turkkiin.

Turkille tarjottiin viisumivapautta ja kolme miljardia euroa siitä hyvästä, ettei EU:n tarvitsisi miettiä pakolaisten ihmisoikeuksia Euroopassa. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kehui huhtikuussa pakolaisten kohtelua Turkissa ”parhaaksi esimerkiksi maailmassa”.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön tulkinta oli toinen. Se ilmoitti vastedes kieltäytyvänsä EU:n ja EU:n jäsenmaiden rahoituksesta. Järjestö katsoi EU:n ja Turkin välisen sopimuksen olevan ristiriidassa arvojensa ja periaatteidensa kanssa. Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on varoittanut, että sopimus todennäköisesti rikkoo vuodelta 1951 peräisin olevaa Geneven pakolaissopimusta.

Kolmannen askeleen otti Euroopan komissio, joka julkaisi ehdotuksen EU:n uudesta muuttoliikepolitiikasta 7. kesäkuuta. Komissio esitti, että kehitysyhteistyötä tulisi käyttää enemmän muuttoliikkeen hallintaan, ei siis enää siirtolaisuuden perimmäisiin syihin. EU on siis taas ostamassa palveluita muilta mailta ja ohittamassa perinteiset ulkopolitiikkaa ohjanneet arvonsa.

Yksi komission ehdotuksessa mainituista pilottimaista on Eritrea, joka on juuri viety kansainväliseen rikostuomioistuimeen 25 vuotta jatkuneista systemaattisista ihmisoikeusrikkomuksista. Voidaanko olettaa, että esimerkiksi tällaisen maan toimissa muuttoliikkeen ”hallitsemiseksi” kunnioitetaan pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksia?

Neljäs askel väärään suuntaan otettiin Eurooppa-neuvostossa 28.–29. kesäkuuta, kun komission ehdotus EU:n uudesta muuttoliikepolitiikasta hyväksyttiin. Samassa kokouksessa EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini esitteli ministerineuvostolle uuden globaalistrategian, joka korostaa EU:n arvoja: demokratiaa, ihmisoikeuksia ja hyvää hallintoa. Kokous osoitti näin, miten suuressa ristiriidassa EU:n teot ja puheet ovat.

Kansalaisjärjestöt ja osa jäsenmaista, Suomi mukaan lukien, toivoivat EU:n johtajilta vahvaa sitoutumista kestävään kehitykseen ja ihmisoikeuksiin. Pitkäjänteisten ratkaisujen ja eurooppalaisen arvopohjan korostaminen olisi erityisen tärkeää nyt, brittien äänestettyä EU-eron puolesta. Sen sijaan neuvosto tyytyi välittömien oireiden hoitoon arvonsa ohittaen.

EU:n johtajien on syytä kääntyä tältä polulta ja sitoutua uudelleen unionin arvoihin. EU:n tulisi panostaa kehitysyhteistyössään hyvään hallintoon, demokratiaan, koulutukseen ja työllisyyteen. Lisäksi eri politiikka-alojen keskinäistä johdonmukaisuutta tulee vahvistaa kestävän kehityksen näkökulmasta.

Kriisien välittömiin oireisiin puuttumisen sijaan on keskityttävä niiden syihin. EU voisi tehdä YK:ssa rohkeita aloitteita kokonaisvaltaisen kansainvälisen muuttoliikepolitiikan perustamiseksi, jotta YK:lla olisi paremmat edellytykset käsitellä pakolaisuuden kasvua ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Rilli Lappalainen

Kirjoittaja on Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksen pääsihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat