Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurit puhuvat myös erimielisinä

Venäjällä Suomelle ärhentelevät julkisesti alemman tason toimijat. Putin on varannut itselleen positiivisemman roolin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilinen vierailu Suomeen olisi kiinnostanut myös ilman Krimin haltuunoton ja Itä-Ukrainan sodan leimaamaa tilannetta Euroopassa. Suora yhteydenpito Venäjän ja lännen päämiesten välillä on rajautunut harvoihin tapauksiin, eivätkä Kultaranta-keskustelujen ruotsalaisvieraat pitäneet tätäkään tapaamista hyvänä ajatuksena. Presidentti Sauli Niinistö pohjusti kuitenkin vierailua olemalla yhteydessä EU:n komission, Saksan ja Ukrainan johtajiin.

Aineksia dramatiikkaan olisi ollut tarjolla Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen ja Naton huippukokouksen alla. Silti julkinen viesti tapaamisesta oli maltillinen. Se ei tarkoita sitä, että suhteet olisivat ongelmattomat.

Vuosikymmenten ajan suhteita hallitsivat toisen maailmasodan lopputulos sekä myös yya-sopimus sotilaspykälineen. Neuvostoliiton romahdettua Venäjän voimat menivät sisäisten ongelmien ratkomiseen. Suhde näytti Suomelle liiankin helpolta.

Nyt Kreml on kerännyt vallan taas käsiinsä. Kunnollista toimivaa oppositiota ei ole. Ulkosuhteissa yhtenä tavoitteena on suurvalta-aseman palauttaminen yllättävilläkin keinoilla.

Vaikka Venäjän tulevaa kehitystä varjostavat varsinkin talouteen liittyvät huolet, maa on nyt todennäköisesti lähempänä itselleen normaalia tapaa toimia kuin 1990-luvun heikkouden vuosina. Myös Suomi on nyt likimain siinä asemassa Euroopassa, jossa se haluaa olla – ainakin, jos vertaa sotienjälkeisiin vuosikymmeniin.

Kahden näin erilaisen naapurimaan suhteiden normaalitilaan kuuluvat jännitteet. Ihmisten ja talouden siteet kytkevät yhteiskuntia toisiinsa, mutta käsitykset yhteiskunnan arvoista ja vallankäyttäjille sopivasta tavasta toimia eroavat.

Erimielisyyksiä on, ja varsinkin venäläiset antavat niiden näkyä. Ärhentelijän tehtävä siellä kuuluu kuitenkin alemman tason toimijoille. Putin on varannut itselleen positiivisemman roolin.

Kultarannassa päämiehillä riitti keskustelunaiheita. Julkisuuteen nousivat Itämeren turvallisuustilanne ja maiden taloussuhteet. Ukraina ja Syyria olivat tietenkin listalla, mutta työpäivälliselle osallistuneista ministereistä voi päätellä, että myös energia- ja ympäristöasioista puhuttiin.

Energiayhtiö Fortumilla on suuria investointeja Venäjällä, ja Pyhäjoelle rakennetaan venäläistä ydinvoimalaa venäläisellä rahoituksella. Matkan varrella yhtiöiden asiat ovat kytkeytyneet toisiinsa, mikä ei ole suomalaisia aina miellyttänyt. Energiapolitiikan ja valtapolitiikan liiton rinnalla Itämeren suojelusta puhuminen olisi likipitäen raikasta vaihtelua. Myös arktiset asiat koetaan yhdistäväksi teemaksi.

Viime talvena maiden suhteita väritti turvapaikanhakijoiden tulo itärajan yli Suomeen. Vaikka kyse oli määrältään pienestä ryhmästä, periaatteellinen muutos oli iso: ensimmäistä kertaa itänaapuri päästi rajalle ihmisiä ilman kunnon papereita.

Venäjällä joku ehkä toivoi, että Suomi olisi yksipuolisesti pysäyttänyt tulijat, mutta lopulta ratkaisu löytyi yhteistyössä. Jaksoa on tulkittu varoituksena sekä Suomelle että EU:lle, mutta todennäköisesti aihe pidettiin tämänkertaisessa tapaamisessa sivussa. Vasta syksy näyttää, palaako aihe poliitikkojen pöydälle.

Vaikka Suomen tiivistyvät suhteet Yhdysvaltoihin olisivat voineet kirvoittaa Putinilta kärkeviäkin kommentteja vierailun isännälle, Putin suostui myötäilemään Niinistön aloitetta lentokoneiden transpondereiden käytöstä. Venäjälle sopii, että parin seuraavan viikon aikana Nato vaikuttaa ärhäkältä ja Venäjä sovittelevalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat