Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asenteet työelämään muuttuvat nopeasti

Suomalaiset näyttäisivät olevan valmiita hyväksymään matalapalkkatyön.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinoiden nopea muutos näkyy kiinnostavalla tavalla suomalaisten asenteissa. Helsingin Sanomien TNS-Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista hyväksyy joissain tilanteissa työnteon pienemmällä palkalla kuin työehtosopimus määrittelee (HS 1.7.).

Matalapalkkaiset työsuhteet voisivat kyselyn vastaajien mukaan olla hyväksyttyjä esimerkiksi maahanmuuttajille, nuorille ja ikääntyneille silloin, kun he itse siihen suostuisivat.

Tulos voi viestiä selvästä asennemuutoksesta ja siitä, että suomalaiset ovat havahtuneet työmarkkinoiden muutokseen. Digitalisaatio ja globalisaatio uhkaavat työpaikkoja. Samaan aikaan huoltosuhde heikkenee, kun väestö ikääntyy voimakkaasti.

Työttömyys on pysynyt pitkään suurena, ja osa työvoimasta uhkaa jäädä työmarkkinoiden ulkopuolelle. Työmarkkinoilta kaivataan joustoja, jotta työttömyys saataisiin vähenemään. Kilpailukyvyn näkökulmasta työmarkkinat ovat sopeutuneet hitaasti.

Ratkaisuja etsittäessä monen katseet siirtyvät Saksaan, jossa tehtiin 2000-luvun alussa useita työelämän uudistuksia. Työttömyysturvaa heikennettiin, irtisanomissuojaa lievennettiin, vuokratyötä ja määräaikaisia työsuhteita helpotettiin. Näiden ja muiden muutosten seurauksena työttömyys on vähentynyt ja kilpailukyky parantunut. Hintana oli, että suuri osa uusista työpaikoista oli pienipalkkaisia.

Pienipalkkainen ja epätyypillinen työ voi olla ratkaisu monelle, jonka on muuten vaikea työllistyä. Se olisi työttömyyttä parempi vaihtoehto niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta. Toisaalta on ratkaistava, millaisiin tuloeroihin yhteiskunta on valmis ja miten pienipalkkainen työ yhdistetään sosiaaliturvaan.

Ratkaistavaksi tulisi sekin, voisiko joustoja kohdentaa. Jos työnantaja voisi maksaa työehtosopimuksia pienempää palkkaa, missä tilanteissa näin voisi toimia? Rajattaisiinko joustot koskemaan esimerkiksi vain pitkäaikaistyöttömiä, nuoria ja maahanmuuttajia? Työehtosopimuksesta poikkeaminen voisi olla myös yrityskohtaista silloin, kun työnantaja on taloudellisissa vaikeuksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat