Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalitavalla on seurauksensa

Enemmistövaalitapa pitää protesteja piilossa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Reijo Hietanen / HS
Suomessa vaalitapa sallii myös protestiäänten kuulua.
Suomessa vaalitapa sallii myös protestiäänten kuulua. Kuva: Reijo Hietanen / HS

Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen on pohdittu, missä Euroopan maassa tyytymättömyys ryöpsähtää seuraavaksi ja aiheuttaa jonkinlaisen vallankumouksen.

Britannian äänestys voi johtaa lopulta yhteen suurimpaan mullistukseen Euroopan unionin historiassa. Joka tapauksessa se hajottaa vanhoja poliittisia voimia Britanniassa, sekä konservatiivista puoluetta että työväenpuoluetta.

Euroopasta on rakenneltu näiden tapahtumien jälkeen riskikartoitusta. Ranskaa pidetään toisena maana, jossa EU-vastaisuus ja protestihenki kytee.

Britanniaa ja Ranskaa yhdistää muukin. Molempien maiden parlamenttivaaleissa käytetään enemmistövaalitapaa. Pienistä vaalipiireistä valitaan kustakin vain voittaja.

Esimerkiksi Ranskassa enemmistövaalitapa otettiin käyttöön, jotta aiempi poliittinen pirstoutuneisuus ja epävakaus poistuisivat. Valinnan kääntöpuoli on se, että uudet voimat tarvitsevat valtavasti kannatusta joka puolella maata saadakseen vaalipiirivoittoja ja pystyäkseen tuomaan omia näkemyksiään edustuksellisen demokratian pöytiin. Osa kansalaisten näkemyksistä tukahdutetaan vakauden nimissä.

Kuvaavaa on se, että Britannian parlamenttivaaleissa vuonna 2015 Itsenäisyyspuolue Ukip sai yhteensä 4 miljoonaa ääntä ja yli 12 prosentin kannatuksen. Sillä se onnistui lunastamaan alahuoneesta vain yhden edustajapaikan. Vertailun vuoksi: Skotlannin kansallispuolue keräsi 1,5 miljoonaa ääntä, jolla menolipun parlamenttiin sai 56 puolueen edustajaa. SNP keräsi kaikista äänistä 5 prosenttia.

Asetelma on samankaltainen Ranskassa. Äärioikeistolainen Front National kerää mielipidetiedusteluissa kerta toisensa jälkeen parinkymmenen prosentin kannatuksen. Kuitenkin sillä on vain kaksi edustajaa kansalliskokouksessa.

Vuoden 2012 parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella kuitenkin 3,5 miljoonaa ranskalaista olisi halunnut sanoa sanottavansa puolueen kautta.

Kun jarru poistetaan, tilanne muuttuu heti. Eurovaaleissa 2014 Front National keräsi neljänneksen kaikista äänistä ja nousi suurimmaksi puolueeksi. Eurovaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa ja muutamaa suurta vaalipiiriä. Samoin Britanniassa. Britanniassa Ukip nousi ykköspuolueeksi samoissa vaaleissa.

Britannian EU-kansanäänestyksessä uurnille menivät suurin joukoin ne, jotka olivat turhautuneet parlamenttivaaleihin.

Monen tarkoitus oli vain osoittaa mieltä sitä vastaan, että heidän näkemystään ei oltu aiemmin kuultu riittävästi. Brittiläisten kuva omasta tukahduttavasta vaalijärjestelmästään tuli selväksi, kun moni eron puolesta äänestänyt hämmästeli jälkikäteen, että heidän äänellään oli sittenkin jotain merkitystä.

Vaalijärjestelmiä on turha panna paremmuusjärjestykseen. Kullakin tavalla on kuitenkin omat seuraamuksensa.

Suomalainen eduskuntavaalien tapa päästää yhteiskunnan hallintaan mukaan nekin, jotka haluavat muuttaa vanhoja valtasuhteita ja protestoida. Vuoden 2015 vaalien jälkeen perussuomalaiset ovat olleet hallituksessa mukana ja käyttäneet äänestäjiltään saamaansa mandaattia. Jos tulokset eivät miellytä, vika ei ole järjestelmässä.

Suomalainen tapa vahvistaa edustuksellisen demokratian asemaa ja pienentää tarvetta kuljettaa asioita kansanäänestysten kautta. Sitä paitsi Suomessa on jo kysytty kansalta EU-jäsenyydestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat