Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikein valittu lääke tuo edullisia lisäelinvuosia

Statiinien käyttö tuo lisävuosia sydäninfarktin sairastaneille.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkisti viime viikolla tutkimuksen, joka osoitti, että statiinien käyttö vähensi sydäninfarktipotilaiden kuolleisuutta. Myös riski joutua pitkäaikaiseen laitoshoitoon väheni niillä, jotka käyttivät statiineita sydäninfarktin jälkeen.

Tutkimuksen mukaan statiinien käytöllä saadut lisäelinvuodet olivat edullisia. Yhden lisäelinvuoden hinnaksi tuli tutkimusajanjaksosta ja laskutavasta riippuen 840–15 300 euroa.

Monissa maissa on yritetty määritellä hintaa, jonka yhteiskunta on valmis maksamaan lisäelinvuosista. Ruotsissa sosiaali- ja terveysviranomaiset ovat ehdottaneet noin 500 000 kruunun eli noin 53 000 euron kattohintaa laatupainotetulle lisäelinvuodelle.

Statiinien hyödyistä valtimotautien ehkäisyssä on näyttöä myös terveillä ihmisillä. Sydän- ja verisuonitautipotilaiden hoidossa statiinit ovat osa normaalia hoitokäytäntöä, mutta niiden käytöstä terveillä on käyty kiivasta keskustelua. Kritiikki perustuu siihen, että terveet ihmiset syövät lääkkeitä, vaikka ei tiedetä, sairastuisivatko juuri he valtimotautiin.

Näin on toisaalta kaikessa ennaltaehkäisyssä: kun suuri määrä ihmisiä osallistuu, voidaan pienen osan sairastuminen tai kuolema välttää. Emme tiedä, kuka sairastuisi jäykkäkouristukseen ilman rokotusta tai kuolisi kolarissa ilman turvavyötä.

Lääkkeistä nousee kohuja julkisuudessa säännöllisesti. Niistä on syytäkin keskustella, ja niiden pitkäaikaisvaikutuksia pitää seurata, sillä sivuvaikutuksettomia lääkkeitä ei ole. Lääkkeen tarve sekä hyötyjen ja haittojen suhde on arvioitava yksilöllisesti.

Kritiikillä voi olla myös arvaamattomia seurauksia. Viime viikolla lääketieteellinen lehti British Medical Journal julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan negatiivinen uutisointi statiineista sai osan potilaista lopettamaan lääkkeiden syömisen ja johti sydäntapahtumien määrän kasvuun.

Lääkkeiden riskejä sekä yli- että aliarvioidaan. Statiinikritiikki lienee merkki riskien yliarvioinnista. Sen sijaan tulehduskipulääkkeitä saatetaan syödä huolettomasti, vaikka niiden sivuvaikutukset voivat olla vakavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat