Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näkki ei tullutkaan

Luokitusten vaikutukset korkoihin ovat kadonneet.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiseen talouspolitiikan kansanperinteeseen kuuluu näkillä pelottelu. Jos emme hoida asioitamme, luottoluokittaja vie kansantalouden mukaansa syvyyksiin.

Kun Britannia päätti EU-kansanäänestyksessään hankkiutua eroon EU-jäsenyydestä, luottoluokittajatkin ottivat kantaa. Britannia menetti parhaat luokituksensa.

Luokittaja Standard & Poor´s kertoi, että lähtö ”heikentää Britannian päätöksenteon ennustettavuutta, vakautta ja tehoa”. Päätelmä on hyvinkin perusteltu.

Kasvuvaikeuksien kanssa painivan Suomen luokituksia on myös oikeutetusti alennettu. Samoin on käynyt monelle muullekin maalle viime vuosina. Varsinainen rangaistus ei ole luokituksen alennus vaan se, mitä alennuksesta seuraa, tai pitäisi seurata: riskin nousun seurauksena valtion lainojen korot nousevat.

Alennukset eivät näytä enää heiluttelevan korkoja. Britanniankin korot laskivat. Euroalueen korot olivat vakaat. Sijoittajia kiinnosti se, miten Englannin keskuspankki vastaa ohjauskoroillaan.

Näkillä pelottelussa on se ongelma, että jos mitään ei tapahdu, pelko katoaa. Luokittajia moitittiin ennen finanssikriisiä siitä, että maariskit eivät näkyneet luokituksissa. Tilanne on sama edelleen, tai Britannian erossa ei ole riskiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat