Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin selviydyt Saksassa, suomalainen

Etenkin tuoreet maahanmuuttajat hämmästelevät saksalaista elämänmenoa.

Pääkirjoitus
 
Tiina Rajamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja.

Saksaan muuttaneiden suomalaisten keskustelufoorumin perusaiheena ovat Suomen ja Saksan erot.

Tarkennettakoon palstan luonnetta: siellä nousee esiin, mikä on Saksassa huonommin kuin kotimaassa. Etenkin tuoreet maahanmuuttajat hämmästelevät saksalaista elämänmenoa.

Vajaan kolmen vuoden Saksan-kokemuksella uskallan tehdä epätäydellisen muistilistan siitä, millaisia asioita saattaa tarvita ensi hätään Saksaan muuttaessaan.

Aloitetaan tärkeistä hankinnoista.

Jos olet perunalastuihminen, valmistaudu järkytykseen. Saksassa ei ole aivan tarkalleen kermaviiliä vastaavaa maitotuotetta, monia sen sukulaisia kylläkin. Dippikastikejauhetta ei ole kaupoissa tarjolla. Tiedän, että suomalaisten matkalaukuissa kulkee tacomix-pusseja.

Ota myös mukaan tai osta hyvä tulostin, sillä Saksassa tulet lähettämään kymmenkertaisen määrän virallisia kirjeitä Suomeen verrattuna.

Kun haet töitä, ansioluettelon pitää olla tarkasti saksalaisen mallin mukainen. Kirjoitusvirheet siirtävät hakemuksesi nopeasti hylättyjen pinoon.

Siirrytään kirjeistä puheviestintään ja yhteiselämään.

Harva saksalainen voi kohdata työpaikan käytävällä etäisenkään työkaverinsa katsomalla etäisyyteen. Valmistaudu siihen, että naapurit moikkaavat ja hississä tehdään tikusta asiaa.

Vaikka et olisi itse muuta kuin murahtanut ”Hallo”, kaupan kassa toivottaa hyvää päivänjatkoa. Siitä tulee yllättävän hyvä mieli. Jo parin viikon päästä osaat toivotuksen itsekin.

Ja sitten muuttoauton rattiin.

Jos ajat autoa, opettele vetoketjumalli. Kun kahdesta samansuuntaisesta kaistasta toinen päättyy, joka toinen auto siirtyy ainoalle jatkuvalle kaistalle.

Muuallakin kaistanvaihtajalle annetaan tilaa. Ja suojatie on Saksassa nimensä mukaisesti jalankulkijoita suojaava väylä, jonka eteen pysähdytään.

Kaikkein tärkein tuominen lienee kuitenkin ropallinen kärsivällisyyttä, sillä totta tosiaan Suomen viranomaiset tai nettioperaattorit ovat hyvin liukkaita liikkeissään saksalaisiin kollegoihinsa verrattuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat