Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjelmistoala voisi siivittää palvelujen kasvua

Vasta 40 prosenttia palveluyrityksistä panostaa tosissaan digitaalisuuteen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Microsoftin viimeisimmät irtisanomiset olivat Suomessa jälleen raskas isku sekä inhimillisesti että taloudellisesti. Digiosaajien tulo työmarkkinoille on kuitenkin myös myönteinen mahdollisuus.

Tuore tutkimustieto osoittaa, että niin palvelualoilla kuin ohjelmistoalallakin on huimat, toisiaan tukevat kasvun mahdollisuudet. Palvelualat ovat tuottaneet Suomen koko talouskasvusta tällä vuosituhannella noin 60 prosenttia.

On lupa odottaa vielä paljon suurempaa tuottavuusloikkaa kuin mitä kilpailukykysopimuksella tavoitellaan. Loikan tarpeesta kertoo muun muassa se, että Suomen kilpailukyky hyytyi sveitsiläisen bisneskoulun IMD:n vertailussa sijalle 20.

Palveluyrityksistä lähes 60 prosenttia on yhä diginukkujia. Diginukkujat eivät ole vielä nostaneet digitalisoitumista oleelliseen rooliin strategioissaan.

Voimakkaimmin kasvavista palveluyrityksistä miltei kaikki – 96 prosenttia – kuitenkin hyödyntävät digitalisaatiota tai ovat siinä suunnannäyttäjiä. Palvelualojen työnantajien Paltan ”Digitaloudesta kasvua” -tutkimus osoittaa, että digitalisaatio on palvelualoilla ratkaiseva menestystekijä. Ne, jotka digitalisoivat, kasvavat, ja ne, jotka kasvavat, digitalisoivat.

Diginukkujien suuri määrä on ongelma, mutta samalla siinä on valtavasti potentiaalia uuteen kasvuun. Digitaalisuuteen panostaa tosissaan vasta runsaat 40 prosenttia palveluyrityksistä. Jos loputkin 60 prosenttia tekisivät niin, voisi syntyä Suomen koko kansantalouteen vaikuttava merkittävä nousuvoima.

Digiherätys palvelualoilla on siis tarpeen. Siihen tarjoaa tarvittavan osaamisen voimakkaassa kasvussa oleva ohjelmistoala. Ohjelmistoyrittäjät ry:n tuore barometri kertoo, että peräti kolme neljästä ohjelmistoyrityksestä kasvaa. Jos yritys kannattaa hyvin ja on kansainvälinen, kasvun voi ennakoida olevan kiihtyvää ja kestävää.

Suomelle erityisen hienoa on, että miltei kaksi kolmasosaa ohjelmistoalan yrityksistä on palkkaamassa lisää työntekijöitä. Koko maassa puhutaan vuositasolla tuhansista uusista työpaikoista. Tässä on irtisanotuille uusi mahdollisuus. Kansallisesti mahdollisuus on kuitenkin vielä suurempi.

Palvelualojen valtava kasvupotentiaali ja ohjelmistoalan osaaminen on saatettava yhteen paljon nykyistä laajemmin. Jos siinä onnistutaan, Suomen resurssien ja tarpeiden yksi keskeinen kohtaanto-ongelma on ratkaistu.

Palvelualat ovat jo hyvässä kasvussa. Paltan arvion mukaan yksityisten palvelutoimialojen liikevaihto kasvoi vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä 3,5 prosenttia – suhdanteisiin nähden hyvin. Maltillisen vuosiennusteen mukaan luvassa on kymmenentuhatta uutta palvelutyöpaikkaa.

Vielä enemmän lupaa se, että Tilastokeskus kertoo palveluviennin kasvaneen viime vuonna peräti 15 prosenttia. Palveluiden vienti Suomesta lisääntyy tuontia nopeammin: palvelukaupan ylijäämä lähes kaksinkertaistui. Potentiaalia kuvaa, että vasta neljännes palveluyrityksistä vie palvelujaan. Silti 2000-luvulla viennin kasvusta lähes 70 prosenttia on tullut palveluviennistä.

Miten nämä lupaavat näkymät sitten toteutetaan käytännössä?

Hallitusohjelmaan digitalisaation mahdollisuudet on kirjattu hyvin. Yksi tavoitteista on varmistaa, että osaavaa henkilöstöä on saatavilla.

Nyt olisi. Työnvälitys ja täydennyskoulutus on aluksi saatava vauhdilla kuntoon ja irtisanotut ihmiset viiveettä sijoittumaan rekrytoiviin yrityksiin. Luova tuho – vanhojen tuotteiden ja ammattien häviäminen uusien tieltä – on tosiasia, joka vaatii työelämään ennakkoluulottomiakin ratkaisuja. Digiyritysten kasvun edellytyksiä pitää tukea, ja julkisesta tietoaineistosta on tehtävä liiketoiminnan raaka-ainetta.

Lisäksi tulee kehittää uusia digitaalisia, kansainvälisiä ansaintamalleja ja liiketoimintaosaamista. Kansainvälinen palvelukauppa kasvaa 10–15 prosentin vuosivauhtia. Suomen tulee uudistua päästäkseen tähän täysillä mukaan. Kyse ei ole teknologiasta vaan kulttuurista.

Ohjelmistoalan menestys Suomessa ei ole sattumaa. Ajassa kehittyvän huippuosaamisen ja ennakkoluulottoman yrittämisen vahvuudet pitää entistä enemmän saada tukemaan myös muun talouden kasvua.

Koko talouden läpäisevä digitaalisuus on myös globaalin menestyksen uusi avain. Tähän panostaminen on Suomen etu.

Rasmus Roiha ja Riitta Varpe

Roiha on Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja ja Varpe Palvelualojen työnantajien Paltan toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat