Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohtuuko ennaltaehkäisy?

Kiinnostaako kuntia enää ennaltaehkäisy, jos sen tuomat säästöt valuvatkin maakuntien kukkaroon?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Anni Reenpää / Lehtikuva
Liikuntatoimi jää sote-uudistuksen jälkeenkin kuntien vastuulle. Kuvassa lapsia uimakoulussa Kumpulan mauimalassa Helsingissä.
Liikuntatoimi jää sote-uudistuksen jälkeenkin kuntien vastuulle. Kuvassa lapsia uimakoulussa Kumpulan mauimalassa Helsingissä. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Maakunta- ja sote-uudistus on vielä kesken, mutta sen verran pitkällä suunnitelmat ovat, että monia mahdollisia ongelmakohtia on nostettu esiin. Paljon puhuttu valinnanvapaus on vielä pääosin valmistelematta, joten kukaan ei tiedä, mitkä palvelut asiakas saa tulevaisuudessa valita itse ja miten tämä valinta tehdään. Myös esimerkiksi tiedonkulkuun, hoitoketjujen toimivuuteen ja toiminnan avoimuuteen liittyy paljon avoimia kysymyksiä.

Näiden lisäksi on syytä puhua ennaltaehkäisyn kohtalosta. Sosiaali- ja terveyspalveluihin on tulossa useita uusia toimijoita. Järjestämisvastuu siirtyy maakuntien palvelulaitoksille, jotka kantavat vastuun palveluista. Käytännössä palveluita tuottavat palvelulaitokset, yritykset ja järjestöt. Vaarana on, että ennaltaehkäisy putoaa jonnekin näiden väliin eikä koppia ota kukaan.

Nykymallissa ennaltaehkäisy on kuntien vastuulla, ja kunnat myös korjaavat siitä saadun sadon. Jos kunta onnistuu saamaan asukkaansa liikkumaan ja laihtumaan ja tämän seurauksena aikuistyypin diabetekseen sairastuu yhä harvempi kuntalainen, kunta saa palkinnokseen säästöä diabeteksen ja sen liitännäissairauksien hoitokuluissa. Maakuntamallissa ennaltaehkäisyn tuomat säästöt hyödyttäisivät kuntien sijasta ensisijaisesti maakuntia.

Tähän on sote-uudistuksessa varauduttu määrittelemällä ennaltaehkäisy sekä kuntien että maakuntien vastuulle. Valtionosuusuudistuksessa kunnat saisivat lisärahaa sen perusteella, miten hyvin ne hoitavat ennaltaehkäisyä. Maakuntien rahoituksesta prosentti määräytyisi ennaltaehkäisyn perusteella. Kuntien valtionosuuksista sillä perusteella jaettaisiin 1,8 prosenttia. Nähtäväksi jää, riittääkö tämä.

Ennaltaehkäisy on toki ennenkin jäänyt usein jalkoihin kuntien budjeteissa. Säästöpaineiden alla siitä on helppo karsia, sillä kielteiset seuraukset näkyvät vasta vuosien kuluttua. Ennaltaehkäisyn kustannustehokkuus tunnustetaan yleisesti, mutta suoria hyötyjä ja syy-yhteyksiä on usein vaikea todentaa.

Selkeitä onnistumisia kuitenkin on, niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Rokotusohjelmien avulla isorokko on saatu hävitettyä maailmasta ja monen muun aiemmin yleisen taudin ilmaantuvuus on vähentynyt oleellisesti. Suomessa neuvolajärjestelmän rakentaminen sai äitiys- ja lapsikuolleisuuden laskemaan ennätyksellisen pieneksi.

Viime vuosina Suomessa on raportoitu pienemmistä, paikallisista onnistumisista. Seinäjoella lasten ylipainoisuus on saatu vähenemään sosiaali- ja terveyspalvelujen, kaupungin ruokahuollon, liikuntapalvelujen ja teknisen toimen yhteistyöllä. Imatralla huostaanottojen määrä ja lastensuojelun kustannukset saatiin laskuun vahvistamalla perhetyötä ja siirtämällä painopistettä laitoshoidosta perhesijoituksiin.

Seinäjoella mahdolliset kustannussäästöt näkyvät vasta vuosien kuluttua, mutta Imatralla säästö näyttää selvältä. Lasten ja nuorten palvelujen kustannukset ovat laskeneet 27 prosenttia kuuden vuoden aikana.

Sote-uudistuksen jatkovalmistelussa on syytä varmistaa, että kunnilla ja maakunnilla on aitoja kannustimia ennaltaehkäisyn kehittämiseen. Yhteistyö kuntien ja maakuntien välillä olisi syytä saada toimimaan ongelmitta.

Toisaalta on hyvä muistaa, että monien tutkimusten mukaan parasta sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäisyä ovat laadukas varhaiskasvatus ja koulutus. Siitä näkökulmasta päävastuu ennaltaehkäisystä säilyy joka tapauksessa kunnilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat