Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikentynyt Isis kerjää huomiota verisesti

Eniten terrorismista kärsivät muslimit itse.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Terroristijärjestö Isisin järkyttävä pommi-isku sunnuntaina Bagdadissa Irakissa kertoi kahdesta asiasta. Isku osoitti, kuinka Isis on joutunut entistä ahtaammalle ja kuinka uskonnollisen terrorismin uhreiksi joutuvat maailmassa lähinnä muslimit.

Sunnalaisen Isisin terroristi laukaisi räjähteillä lastatun kylmäauton Bagdadissa shiiamuslimien suosimalla Karradan alueella. Iskussa kuoli yli 200 ihmistä. Haavoittuneita on saman verran. Kyse on verisimmästä iskusta Irakissa tänä vuonna.

Isku tehtiin viikko sen jälkeen, kun Isis menetti hallinnan merkittävästä tukikohdastaan Fallujassa irakilaisjoukoille. Tärkeistä paikoista Isis pitää valtaa Irakissa enää Mosulissa, ja lienee enää vain ajan kysymys, milloin terroristijärjestö joutuu vetäytymään sieltäkin.

Koska Isis on kärsinyt tappioita taistelukentillä, se on yrittänyt osoittaa voimaansa hallitsemiensa alueiden ulkopuolella. ”Kalifaatin” kutistuessa järjestö onkin saanut valtavasti huomiota iskemällä muualla kuin omalla reviirillään. Odotettavissa on, että Isis muistuttaa itsestään verisesti myös tulevaisuudessa sitä mukaa kun sotilaalliset voitot terroristeista jatkuvat. Muuten järjestön uskottavuus haihtuu. Tämä voisi johtaa siihen, ettei Isis esimerkiksi houkuttelisi enää ulkomaalaisia liittymään terroristien vahvuuteen.

Bagdadin isku muistutti myös siitä, kuinka terrorismin uhreja ovat ennen kaikkea muslimit. Yksin Bagdadin iskussa kuoli runsaasti enemmän ihmisiä kuin Pariisin ja Brysselin iskuissa yhteensä.

The Institute for Economics and Peace -järjestön (IEP) viime vuonna julkaiseman raportin mukaan 15 vuoden aikana terrorismin uhreista vain 2,6 prosenttia on kuollut länsimaissa tehdyissä iskuissa. Vuonna 2014 terroristit tappoivat lähes 80 prosenttia uhreistaan vain viidessä maassa: Irakissa, Nigeriassa, Afganistanissa, Pakistanissa ja Syyriassa.

Islamistiset äärijärjestöt ovat koko maailman ongelma, vaikka uhrit ovatkin useimmiten muslimeja. Suotavaa olisi, että vauraat länsimaat tekisivät kaikkensa maltillisten muslimien tukemiseksi äärijärjestöjen vastaisessa taistelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat