Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Missä olit, kun brexit tapahtui?

Päivämäärä painetaan vielä moneen historiankirjaan.

Pääkirjoitus
 
Katriina Pajari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Kannattaa painaa tarkasti mieleen, mitä puuhasi juhannusperjantaina vuonna 2016.

Tuona päivänä julkistettiin Britannian kansanäänestyksen EU-eroa suosittava tulos. Päivämäärä painetaan vielä moneen historiankirjaan.

24.6.2016 asettunee uudeksi kohdaksi listaan, johon on kirjattu päivämääriä, joina maailma muuttui. Sitä edeltäviä kohtia ovat Berliinin muurin murtuminen 9.11.1989, terrori-isku WTC:n kaksoistorneihin 11.9.2001 ja ehkä myös Krimin liittäminen Venäjään 18.3.2014.

Näinä päivinä tiedettiin heti, että jotain muuttui pysyvästi, vaikka ei vielä tiedetty tarkalleen, miten.

Berliinin muurin murtumisen jälkeen 1990-luvulla yhdysvaltalainen politiikantutkija Francis Fukuyama julisti historian päättyneeksi demokratian ja markkinatalouden voittokulkuun.

Kylmän sodan lapset, joiden leikeissä koko maailman tuho oli vain yhden napinpainalluksen päässä, vaihtuivat meihin depolitisoituneen ajan ipanoihin.

Kaltaiseni kasvoivat maailmaan, jossa puhuttiin politiikan kuolemasta ja tilalle tyrkytettiin liberaalia taloudellista hallinnointia ja yksilönvapautta. Venäjä oli heikko, ja puoli yhdeksän uutisista jäi mieleen lähinnä Ruokolahden leijona.

Ehkä yksinkertainen muistotesti on yleistettävissä. Että ensimmäinen lapsuudesta mieleen jäänyt suuri uutistapahtuma kuvastaa yksinkertaisuudessaan aikaa, jota silloin elettiin.

Leijonan lisäksi muistan Vladimir Žirinovskin. Molemmista kysyin äidiltä, että ei kai se tänne tule.

Tietenkin viitteet ovat olleet ilmassa jo vuosia, mutta viimeistään brexit osoitti, että historia ja politiikka eivät ole loppu.

Tämän vuoden historiallista juhannusperjantaita seuraavien vuosien aikana sekä Britannia että EU joutuvat määrittämään itsensä uudelleen.

Eikä kyse ole pelkästään nuorista ja vanhoista – asia on paljon suurempi. Urbaani vastaan periferia, suurkaupungit vastaan pienet. Paremman vaihtoehdon etsiminen menneestä eikä tulevasta.

Politiikan lisäksi myös nationalismi on vahvasti elossa. Niin kuin Helsingin yliopiston professori Juha Siltala sanoo: Yksi vaihe toisen maailmansodan jälkeistä historiaa on aukaistu uudelleen käsittelyyn. Maailmalla taistellaan suurvaltojen vaikutuspiireistä, ja kehityssuuntaa on mahdoton tietää varmaksi.

Kannattaa kuitenkin varautua vastaamaan, kun parinkymmenen vuoden kuluttua ihmiset muistelevat: missä olit, kun brexit tapahtui?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat