Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskonnollisuuden kenttä muuttuu Suomessakin

Syntyneistä enää 70 prosenttia kastetaan kirkon jäseniksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Nyt ovat käynnissä suomalaisen uskonnollisuuden juhlaviikot. Viime viikonloppuna järjestettiin vanhoillislestadiolaisen liikkeen suviseurat, joka on Suomen suurin säännöllisesti järjestettävä yleisötapahtuma.

Tänään keskiviikkona päättyy muslimien paastokuukausi ramadan, ja tulevana viikonloppuna on vuorossa Suomen toiseksi suurimman herätysliikkeen körttiläisyyden herättäjäjuhlat.

Suomalaisten maallistumisesta ja kirkosta vieraantumisesta on puhuttu pitkään, ja tilastojen valossa se onkin totta. Kirkkoon kuuluvien ja kirkon oppien mukaisesti uskovien osuus laskee. Syntyneistä enää 70 prosenttia kastetaan kirkon jäseniksi.

Maallistumiskehityksestä huolimatta kirkkoon kuuluu enemmistö kansasta ja monelle uskonnolla on suuri merkitys, mistä kertoo myös uskonnollisten kesäjuhlien suosio. Viime vuonna kirkkoon myös liityttiin enemmän kuin ennen.

Maallistumisen rinnalla kulkee toinen kehityssuunta, joka liittyy uskontojen moninaisuuteen. Suomessa toimii satoja uskonnollisia yhdyskuntia ja uusia syntyy joka vuosi. Eroamis- ja liittymispäätöksiä tehdään välillä nopeasti. Tätä on kuvattu pinnalliseksi uskontoshoppailuksi, mutta se voi kertoa myös siitä, että uskonnollisuus on voimissaan, vaikka kiinnostus kirkkoon hiipuu. Jotkut tutkijat puhuvat uskontomarkkinoista, joilla tarjonta lisää kysyntää.

Selvää on, että suomalaiset, etenkin nuoret, haluavat itse valita, mihin uskovat. Lähes neljännes suomalaisista ilmoittaa uskovansa jumalaan, mutta omalla tavallaan. Perinteen merkitys ohenee.

Myös maahanmuutto ja islam muuttavat suomalaisen uskonnollisuuden kenttää. Islam ei ole Suomessa uusi uskonto, sillä tataareja on ollut maassamme jo 1800-luvun puolivälistä lähtien. Maahanmuuton seurauksena islam on kuitenkin tullut näkyvämmäksi, ja keskustelu uskonnosta on vilkastunut.

Erilaisten uskontojen rinnakkaiselo voi parhaimmillaan lisätä myös kulttuurien välistä ymmärrystä. Se vaatii avointa ja rehellistä keskusteluyhteyttä kirkkojen ja eri uskontokuntien edustajien välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat