Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta jatkaa syksyllä sotesta

Kevätistuntokausi oli eduskunnalle suhteellisen tavanomainen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Eduskunta lähti lomalle keskusteltuaan Britannian kansanäänestyksen tuloksesta. Tiedotusvälineitä kiinnosti ulkoministeri Timo Soinin (ps) Britannian-matka.
Eduskunta lähti lomalle keskusteltuaan Britannian kansanäänestyksen tuloksesta. Tiedotusvälineitä kiinnosti ulkoministeri Timo Soinin (ps) Britannian-matka. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eduskunta ehti jo kirmata kesälaitumille normaaliin tapaansa juhannuksesta, mutta sitten tulikin kutsu takaisin käsittelemään Britannian kansanäänestyksen tulosta. Niinpä eduskunta pääsi istuntotauolle vasta viime perjantaina keskusteltuaan Britannian mahdollisesta EU-erosta eli brexitistä.

Eduskunta on viimeksi kutsuttu koolle kesken kesätauon kesällä 2012. Silloin syynä oli eurokriisi ja Espanjan pankkien tukeminen.

Kevätistuntokausi oli eduskunnalle suhteellisen tavanomainen, jos ei ota huomioon toimintaa väistötiloissa Sibelius-Akatemiassa. Eduskunta sai käsitellyksi hiukan yli sata hallituksen esitystä, ja hallitus selviytyi kolmesta välikysymyksestä. Nykyinen hallitus vastaan oppositio -asetelma on aiheuttanut tavanomaisesta poikkeavia tilanteita: oppositiopuolueista kristillisdemokraatit, Rkp, vasemmistoliitto ja vihreät tekivät keskustavetoiselle hallitukselle välikysymyksen maatalouden kriisistä.

Kansanedustajia puhuttivat muun muassa veroparatiisit ja verosuunnittelu. Aiheesta käytiin eduskunnassa ajankohtaiskeskustelu. Silloinen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) sai kuunnella keskustelua korvat punaisina perheensä veroparatiisiyhtiön vuoksi. Enää Toivakka ei ole ministeri, kun kokoomus vaihtoi puheenjohtajaa Alexander Stubbista Petteri Orpoon.

Myös kaksi eduskuntaan saapunutta kansalaisaloitetta herättivät keskustelua, ja herättävät varmaan edelleen. Toinen on europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk) aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Aloite tuli kesäkuussa talousvaliokunnan käsittelyyn. Talousvaliokunta antaa aloitteesta vain lausunnon – mietinnön tekee perustuslakivaliokunta. Voisi kuvitella, että Britannian kansanäänestyksen jälkeen Väyrysen aloite herättää vielä lisää kiinnostusta.

Toinen eduskunnan käsittelyyn tullut kansalaisaloite koskee sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista. Aloite on herättänyt keskustelua siitä, onko kansalaisaloitteilta vaadittava 50 000 kannattajan raja riittävän korkealla. Sukupuolineutraali avioliittolaki nimittäin säädettiin juuri kansalaisaloitteen pohjalta, ja tämänkertaisella aloitteella pyritään siis kumoamaan edellisen aloitteen pohjalta tehty laki.

Hallituksen kevään kenties suurin ponnistus oli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus eli sote. Se eteni pari askelta, mutta valmista ei tule vielä vähään aikaan. Uuden järjestelmän pitäisi olla toiminnassa vuonna 2019. Sotea on hierottu jo parin kolmen hallituksen aikana.

Kesä- ja heinäkuun taitteessa hallitus julkisti alustavat luonnokset sote- ja maakuntauudistuksen keskeisistä laeista. Niissä riittää vielä tarkennettavaa.

Pahimmin kesken on palvelujen valinnanvapausmalli, josta hallitus jatkaa neuvotteluja taas syksyllä. Asia on keskeinen erityisesti kokoomukselle, jonka edustajat ovat moneen kertaan toistaneet, ettei sotea tule ilman valinnanvapautta.

Hallituksen talouspolitiikan kannalta kevään – tai koko hallituksen ensimmäisen toimintavuoden – merkittävin saavutus on kilpailukykysopimus, mutta siinä maan hallitus oli sivuroolissa. Sopimuksen neuvottelivat ensin työmarkkinakeskusjärjestöt ja sitten kunkin alan työnantaja- ja työntekijäliitot.

Elokuussa eduskuntaryhmät pitävät kesäkokouksiaan eri puolilla maata. Eduskunnan syysistuntokausi alkaa tiistaina 6. syyskuuta. Se on hyvä aloittaa vaikkapa sotella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat