Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Blair joutui oikeutetusti häpeäpaaluun Irakin vuoksi

Tutkimuksen mukaan Britannian entinen pääministeri lähti sotaan hatarilla tiedoilla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helmikuussa 2003 Yhdysvaltojen silloinen ulkoministeri Colin Powell esitteli YK:ssa saamiaan ”todisteita”, joiden mukaan Irakin diktaattorilla Saddam Husseinilla olisi halussaan joukkotuhoaseita.

Ulkoministerin mukaan ei ollut ”mitään epäselvyyttä”, etteikö Saddamilla olisi halussaan biologisia ja kemiallisia aseita ja etteikö Irak kykenisi tuottamaan niitä nopeasti vielä lisää.

Yhdysvaltojen läheinen liittolainen Britannia oli vakuuttunut tiedustelutiedoista. Britanniassa arvioitiin, että Irak kykenisi käyttämään joukkotuhoaseita 45 minuutissa.

Yhdysvallat ei kuitenkaan saanut sodalle lupaa YK:n turvallisuusneuvostolta vaan aloitti hyökkäyksen liittolaistensa kuten Britannian tuella. Muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on todennut sodan olleen laiton.

Powellin esittämät ”todisteet” Saddamin joukkotuhoaseista ovat osoittautuneet perättömiksi. Joukkotuhoaseita ei löytynyt. Sodassa ja sen seurauksissa kuoli kuitenkin lukematon määrä ihmisiä, ja Saddam hirtettiin. Irakilaiset elävät edelleen keskellä veristä sekasortoa. Mittaamattoman inhimillisen kärsimyksen lisäksi sota oli nolo Yhdysvalloille ja sen sotilaallisille liittolaisille. Maailman mahtavimman sotilasmahdin tiedustelutiedot olivat perättömiä, tai sitten Yhdysvallat vain halusi sodan hinnalla millä hyvänsä.

Massiivisten virheiden vuoksi onkin ollut välttämätöntä, että Britanniassa selvitettiin perusteellisesti maan entisen pääministerin Tony Blairin ja hänen hallintonsa toimet päätettäessä tuesta Yhdysvaltojen sodalle. Keskiviikkona julkaistun niin sanotun Chilcotin raportin tekemiseen kului peräti seitsemän vuotta, mutta asian tärkeyden vuoksi perusteellisuus on ollut paikallaan.

Raportin mukaan Blairin hallinto epäonnistui arvioissaan monta kertaa. Blair ei kyseenalaistanut vääriä tietoja eikä etsinyt tarpeeksi diplomaattisia ratkaisuja. Blairin hallinto kuuluu hyvin perustein häpeäpaaluun. Ymmärrettävää on, että sodassa kuolleiden omaiset haluaisivat nähdä Blairin myös oikeudessa vastaamassa teoistaan.

Oikaisu 7.7.2016: Kirjoituksessa luki aiemmin virheellisesti, että keskiviikkona olisi julkaistu Hilcot-raportti. Tosiasiassa kyseessä on Chilcot-raportti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat