Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänestyksestä toiseen

Kansanäänestykset eivät päättyneet Britanniaan. Italia äänestää lokakuussa perustuslain muutoksesta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin huolet eivät lopu Britannian EU-kansanäänestykseen. Vaalit ovat rytmittäneet EU:n päätöksentekoa: vaaleihin varautuva maa ei ole voinut tehdä unioniasioissa mitään, mikä arveluttaisi äänestäjiä. Rytmiä tihentävät kansanäänestykset.

Britannian kansanäänestys oli EU:n kannalta mullistus. Sen vaikutukset esimerkiksi euroalueeseen ovat toistaiseksi olleet vähäisiä. Yksi syy on se, että punnan kurssi ja Englannin keskuspankki voivat reagoida tilannetta vakauttavasti.

Entä jos euroalueen heikoissa maissa tapahtuisi sisäpoliittinen vallankumous ja otettaisiin askel tuntemattomaan? Italiassa pidetään lokakuussa kansanäänestys perustuslain muutoksesta. Muutos vahvistaa keskushallinnon ohjauskykyä ja heikentää alueitten sekä senaatin valtaa. Pääministeri Matteo Renzi on sitonut oman poliittisen kohtalonsa ehdotuksen läpi viemiseen. Tiedustelujen mukaan ehdotus on vastatuulessa.

Italian tuottavuus ja talouskasvu ovat kituliaat, ja pankit ovat vaikeuksissa. Jos Renzi putoaa, seuraukset voivat olla suuremmat kuin Britannian erolla. Euromaana Italialla ei ole samaa sopeutumisetua, ja koko EU:n ydin on kurottu samaan pakettiin heikon lenkin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat