Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuushorisontti näkyy peruutuspeilistä

Meihin suomalaisiin on iskostettu syvään käsitys siitä, että Suomen historia on tulvillaan poikkeuksellisen koettelevia vastoinkäymisiä. Olemme kuitenkin onnistuneet väistelemään historian sarjatulta paremmin kuin monet muut.

Pääkirjoitus
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Ei muuta kuin menoksi. Otetaan jalat alle ja paetaan aukeavaa aamua ikkunattomaan kellaritilaan, sammutetaan valot ja pannaan päähän aurinkolasit. Siinä on Suomen henkinen ilmapiiri. Näin ainakin, jos on uskominen peliyhtiö Rovion jättänyttä Peter Vesterbackaa, joka juuri ennen juhannusta ilmoitti lähtönsä yhdeksi syyksi sen, että oli lopen kyllästynyt Suomessa vallitseviin asenteisiin. ”En kestä katsoa tällaista.”

”Miten meillä on jäänyt tämä surkuttelu- ja masennuslevy päälle?” hän kysyi Iltalehdessä (22.6.). Vain hetkeä aiemmin hän oli paljastanut Rovion työntekijöille jättävänsä yhtiön. Hän korosti haastattelussa, että Suomessa vallitseva nihkeä ilmapiiri on taloudellisen kasvun este. Kielteinen asenne on panssari, joka torjuu muutoshalun tai innon löytää uusia näkökulmia.

Siihen kilpistyy taloudellinen kasvu. Tulevaisuushorisonttia tähytään peruutuspeilistä.

Taloudellisen kasvun edellytyksiä hankaloittavasta ahtaasta liikkumatilasta Peter Vesterbacka syyttää paljolti työmarkkinajärjestöjä, joihin hänen mielestään tiivistyy kielteisyyttä ja surkuttelua ruokkiva nihkeä asenneilmasto.

Vesterbacka kuitenkin korostaa liikaa työmarkkinajärjestöjen panosta uhriasennetta pulppuavan ilmapiirin luomisessa. Uhriasenne kumpuaa pikemminkin suomalaisesta asennekulttuurista. Suomalaisuudesta on nimittäin enemmän myyttejä kuin Suomessa on järviä. Suomen historia on yksi niistä.

Meihin suomalaisiin on iskostettu syvään – kiitos hyvän koululaitoksen – käsitys siitä, että Suomen historia on tulvillaan poikkeuksellisen koettelevia vastoinkäymisiä. Julma historia ei ole päästänyt helpolla meitä sitkaita mutta epäonnisia suomalaisia. Olemme joutuneet useammin kuin monet muut suurvaltapolitiikan uhreiksi ja maksaneet itsenäisyydestämme kovan hinnan.

Suomalaiset ovat kuitenkin onnistuneet väistelemään monia muita kansakuntia paremmin historian sarjatulta – väheksymättä talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan uhrauksia ja menetyksiä. Näköharhan synnyttää erityisesti Ruotsin ja miksei myös muiden Pohjoismaiden suotuisampi kohtalo. Jos taas katsoo itään, näkökenttää varjostavat paljon vahvemmat surureunukset.

Palataan hetkeksi toisen maailmansodan jälkeiseen raunioituneeseen Eurooppaan. Kun sota loppui, Itä-Euroopassa ei suinkaan alkanut rauha – kuten Suomessa. Kun vapautus natsimiehityksestä vihdoin koitti raakojen sotavuosien jälkeen, Itä-Euroopassa ei saatukaan maistaa vapautta, koska sen tilalle nousi silmitön punaterrori.

Jo numeraalisesti Itä-Euroopan kohtalo oli kamala. Vain neljä kuukautta Sachsenhausenin ja Buchenwaldin keskitysleirien vapauttamisen jälkeen neuvostoarmeija otti leirit uudelleen käyttöön. Neuvostoliitto passitti entisille tuhoamisleireille 150 000 kansakunnan vihollista. Puolasta pakkosiirrettiin vuoteen 1947 mennessä Saksaan lähes 7,8 miljoonaa etnisesti saksalaista, joista lähes puoli miljoonaa kuoli pitkällä marssilla uuteen kotiin.

Romaniasta taas karkotettiin yli 100 000 unkarilaista. Itä-Saksasta pakeni länteen vuosina 1945–1961 lähes 3,5 miljoonaa maan kansalaista. Kaiken kaikkiaan yli kaksikymmentä miljoonaa ihmisistä revittiin juuriltaan toisen maailmansodan jälkeisessä Itä-Euroopassa vuoteen 1948 mennessä.

Teollisuustuotanto väheni yli kolmanneksella puna-armeijan hallinnoimassa Itä-Euroopassa. Unkarissa pidätettiin vuosina 1948–1953 yli 400 000 maanviljelijää, koska he eivät pystyneet täyttämään viisivuotissuunnitelmaa. Neuvostoliiton salainen poliisi pidätti vuosina 1944–1947 yksin Itä-Puolassa lähes 50 000 vastavallankumouksellista.

Kun juutalaisvainot kiihtyivät neuvostovallan valvomassa Itä-Euroopassa kesällä 1945, lähti yli 70 000 juutalaista Puolasta Palestiinaan. Yli puolet romanianjuutalaisista teki samoin. Savuavassa Euroopassa vaelsi yli kaksi miljoonaa koditonta lasta.

Tässä katsannossa Suomi onnistui löytämään historian turvasataman. Se ei olisi ollut mahdollista uhriasenteella. Siksi olisikin syytä kirjoittaa uusiksi suomalaisuuden narratiivi, jotta peruutuspeiliin piirtyisi todellisuutta vastaava kuva.

Jos näin tehtäisiin, Rovion nousuun nostaneen Peter Vesterbackan ei tarvitsisi perustella lähtöään peliyhtiöstä paradoksaalisesti sillä samalla uhriasenteella, josta hän syyttää yhteiskuntaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat