Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska saa EU-äänestyksen

Ranskan politiikan vahvin nainen Marine Le Pen ei ole aikaillut noustessaan Britanniasta lyövän aallon harjalle.

Pääkirjoitus
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.

Mekin haluamme oman! Näin huudahtavat nyt oikeistopopulistit ympäri Eurooppaa. Suoraa EU-äänestystä on vaadittu ainakin Ruotsissa, Hollannissa, Italiassa ja Ranskassa. Suomessa kansalaisaloitteeseen keräävät nimiä perussuomalaiset nuoret.

Monissa näistä maista on selvää, ettei äänestys toteudu ihan lähivuosina. Suomessa tuskin ainakaan tämän hallituksen aikana. Ranskassa sen sijaan eräänlainen EU-äänestys on luvassa jo ensi vuonna, kun unionin suuressa perustajamaassa järjestetään presidentinvaalit. Tästä pitää huolen yksi nainen: Marine Le Pen.

Le Pen johtaa EU- ja maahanmuuttovastaista Kansallinen rintama -puoluetta, joka on kasvattanut Ranskassa suosiotaan koko 2010-luvun. Viime eurovaaleissa puolue oli Ranskan suurin. Sitä äänesti joka neljäs uurnilla käyneistä.

Nyt Le Penin tähtäin on presidentinpalatsissa. Ranska on maa, jossa valtiolaivaa ohjaa yhä presidentti. Karkeasti ottaen valtaoikeuksien vertailukohtana voi käyttää Urho Kekkosen ajan Suomea.

Jo ennen Britannian brexit-äänestystä oli todennäköistä, että Le Pen tekee EU-vastaisuudesta yhden tärkeimmistä vaaliteemoistaan. Nyt se on ilmiselvää. Ranskan politiikan vahvin nainen ei ole aikaillut noustessaan Britanniasta lyövän aallon harjalle.

Hän on jo luvannut Ranskaan EU-kansanäänestyksen, jos voittaa vaalin. Hän on myös luvannut erota, jos tuossa kansanäänestyksessä sitten sattuisikin häviämään.

Marine Le Penin avoimen rasistinen isä Jean-Marie Le Pen pääsi vuoden 2002 presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle, mutta hävisi sitten Jacques Chiracille murskaprosentein 18–82.

Tytär Marine on siistinyt puoluetta rasisteista ja kieltänyt isänsä useammin kuin kolmasti. Maahanmuuton lopettamisen rinnalle hän on tuonut pienen ihmisen puolustamista ja globaalitalouden kritiikkiä. Kyselyiden mukaan hänellä on erittäin hyvät mahdollisuudet toiselle kierrokselle. Hän tulee takaamaan, että EU-kysymys pysyy vaaliotsikoissa loppuun saakka.

Le Penin pääsy Elysée-palatsiin asti tuntuu silti yhä epätodennäköiseltä. Aiemmissa vaaleissa sosialistien ja konservatiivien kannattajat ovat aina toisella kierroksella liittoutuneet Kansallisen rintaman ehdokkaita vastaan. Mutta toisaalta: Epätodennäköiseltä tuntui myös Donald Trumpin presidenttiehdokkuus. Ja se, että britit todella äänestäisivät EU-eron puolesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat