Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naton ja EU:n yhteistyö tiivistyy

Naton ja EU:n johtajat antavat Naton huippukokouksessa Varsovassa ensimmäistä kertaa yhteisen julistuksen yhteistyön tiivistämisestä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Francois Lenoir / Reuters
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Nato-maat ovat perjantaina ja lauantaina koolla huippukokouksessa Varsovassa. Sillä, että Nato vahvistaa puolustustaan ja pelotettaan itäisessä Euroopassa, on huomattavaa merkitystä Suomelle ja koko Itämeren alueen turvallisuustilanteelle.

Vastauksena Venäjän arvaamattomuuteen Nato tuo Puolaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan kuhunkin maahan pataljoonan verran Naton joukkoja. Määrä ei ole suuri, mutta se osoittaa Venäjälle Naton valmiutta tarvittaessa vastata aggressioihin.

Myös muilla Nato-maiden keskeisillä päätöksillä on painoa. Erityisesti se, että Naton ja EU:n johtajat antavat ensimmäistä kertaa yhteisen julistuksen yhteistyön tiivistämisestä, on tärkeää. Suunta on Suomen toivoma.

Euroopan unionin 28 jäsenmaasta vain kuusi ei kuulu Natoon. Turvallisuuspoliittisina toimijoina EU ja Nato ovat rakenteiltaan ja toimintatavoiltaan kovin erilaisia. Molemmilla on kuitenkin aivan samat turvallisuusuhkat ja myös samat tavoitteet pitää huolta Euroopan ja sen lähialueiden turvallisuudesta – oli sitten kyse Venäjä-suhteesta, terrorismintorjunnasta, pakolaiskriisin tuomasta muuttoliikkeestä tai erilaisista kyber- ja hybridiuhkista. Varsovassa Nato korostaakin monin tavoin laajempaa tavoitetta lisätä Euroopan ja sen naapuruston turvallisuutta.

Naton ja EU:n yhteistyö syvenee viidellä alueella. EU ja Nato haluavat muun muassa vastata ja valmistautua paremmin hybridiuhkiin. Teema on kiinnostava, sillä Suomi toivoo, että EU:n tuleva hybridiuhkien torjuntakeskus sijoitettaisiin Suomeen. Nato ja EU sopivat helmikuussa myös siitä, että ne kehittävät yhteistyössä kyberpuolustusta.

EU:n ja Naton yhteistoimintaa esimerkiksi erilaisissa harjoituksissa rajoittaa nykyisin se, ettei niillä ole tiedonvaihtosopimusta. Tavoitteena on kuitenkin järjestää esimerkiksi rinnakkaisia harjoituksia. Yksi uusista yhteistyömuodoista on merellinen yhteistyö. Kyse on siitä, että Nato ja EU toimivat yhdessä Egeanmerellä ja keskisellä Välimerellä ihmissalakuljetuksen vastaisissa operaatioissa.

EU:lla ja Natolla on myös yhteisiä intressejä Isisin-vastaisessa taistelussa. Vastedes Naton ja EU:n yhteistyö erilaisissa kriisinhallintaoperaatioissa on entistä keskeisempää myös siitä syystä, että Britannia tekee eroa EU:sta.

Euroopan suurimman sotilasmahdin Britannian lähtö mullistaa EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustan monin tavoin. Uusi tilanne huolestuttaa myös Natoa. Brexitin seurauksena korostuvat sekä turvallisuuspoliittisesti yhtenäisen Euroopan tarve että Saksan rooli EU:ssa ja Natossa. On merkille pantavaa, että Saksa sitoutuu nyt vahvasti Baltian puolustukseen ottamalla johtovastuun Liettuaan tulevista Nato-joukoista. Virossa johtovastuu on Britannialla.

Myös EU:n on kyettävä toimimaan uudessa tilanteessa yhtenäisesti. Brexit voi antaa vauhtia EU:n puolustusyhteistyölle, mutta Britannian mukana EU:sta katoaa merkittävä määrä sotilaallista suorituskykyä. Britannian puolustusmenot ovat neljännes koko Euroopan puolustusmenoista, ja Britannia maksaa noin 15 prosenttia EU:n kriisinhallintaoperaatioiden kuluista. Britannia on myös tiedustelun suurvalta.

Uusi epävarmuuden aika korostaa paitsi Naton ja EU:n myös Suomen ja Naton kumppanuuden merkitystä. Se, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö istuu Nato-kokouksen tärkeimmissä poliittisissa keskusteluissa samassa pöydässä Nato-maiden ja EU:n johdon rinnalla, on tärkeää.

Nato-kumppanuudessa on uutta poliittista syvyyttä: kun Nato-maat puhuvat Itämeren alueen puolustamisesta ja Venäjästä, Suomi ja Ruotsi ovat mukana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat