Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Englanti tarjoaa oppia soten valinnanvapauteen

Englannin opit kehottavat keskittymään palvelujen laatuun.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sote-uudistus on saanut osakseen paljon kritiikkiä, mutta suunnitelmat antavat aihetta myös kiitokseen. Valinnanvapauden lisääminen on hyvä tavoite, kunhan se toteutetaan taiten. Suomessa suunnitelmat valinnanvapaudesta ovat vasta alkutekijöissään, joten nyt on aika ottaa oppia aiemmista kokemuksista.

Valinnanvapaus ei ole Suomessakaan täysin uutta, sillä potilaalla on jo nyt oikeus valita terveyskeskuksensa ja sairaalansa. Tätä vapautta on kuitenkin käyttänyt vain pari prosenttia suomalaisista. Valinta on ollut hankalaa, koska sen tueksi ei ole ollut tarpeeksi tietoa esimerkiksi jonojen pituudesta ja hoitojen onnistumisesta.

Kun valinnanvapautta suunnitellaan, on syytä perehtyä tarkasti siihen, miksi terveyspalvelujen valinnanvapaus ei ole Suomessa käytännössä toiminut. Lisäksi on syytä ottaa oppia maista, joissa valinnanvapaudesta on pitkä kokemus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on juuri julkaissut laajan selvityksen aiheesta ja kerännyt tietoa myös Englannin – kyllä, Englannin – ja Ruotsin järjestelmistä.

Kun valinnanvapautta alettiin Margaret Thatcherin hallituskaudella kehittää, terveyspalveluiden tuottajat kilpailivat sekä hinnalla että laadulla. Jonot lyhenivät ja palvelujen hinnat laskivat, mutta laatu heikkeni. Tämän jälkeen järjestelmää on kehitetty niin, että terveyspalvelujen tuottajat eivät enää kilpaile hinnalla vaan ainoastaan laadulla. Tämä muutos paransi laatua muttei lisännyt kustannuksia.

Järjestelmä on julkisesti rahoitettu, ja suurin osa terveyspalveluista on asiakkaille maksuttomia. Palvelujen tuottajat saavat korvauksen yhtenäisten korvausperusteiden mukaisesti.

Järjestelmän kehittäminen on vaatinut vuosien työn, eikä siitä Suomessakaan selvitä kahdessa vuodessa. Valinnanvapauden toteutuminen on edellyttänyt laadun määrittelemistä, seurantaa, tuottajien valvontaa ja tiedonkeruuta asiakkaiden päätösten tukemiseksi. Suomessa olisi syytä muistaa Englannin järjestelmän tärkeimmät oivallukset: järjestelmän keskiössä pitää olla asiakkaiden tarpeet ja palvelujen laatu, ei yritysten mukaantulo tai kustannuksista säästäminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat