Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rangaistuksena julkisuus

Oikeus lyhensi vankeusrangaistusta rikoksen saaman julkisuuden vuoksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin hovioikeus päätti keskiviikkona lyhentää käräjäoikeuden autoilijalle antamaa vankeusrangaistusta polkupyöräilijän kuolemaan johtaneessa tapauksessa.

Pyöräilijä kuoli elokuussa, kun henkilöauton kuljettaja kiilasi pyöräilijän eteen ja teki tahallaan äkkijarrutuksen. Autoilija pakeni paikalta ja kiisti edes olleensa turmapaikalla. Käräjäoikeus tuomitsi autoilijan neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Keskiviikkona hovioikeus lyhensi vankeutta kahteen vuoteen ja kahdeksaan kuukauteen.

Hovioikeus päätyi vähäisempään rangaistukseen muun muassa autoilijan saaman julkisuuden vuoksi. Uutisoinnissa kerrottiin miehen terveydentilasta ja yksityiselämästä. Oikeus katsoi, että julkisuus oli tullut odottamatta. Tämän vuoksi tuomio lyheni neljällä kuukaudella.

Hovioikeuden perustelu julkisuudesta on ongelmallinen. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tiedotusvälineillä olisi ainakin välillisesti vaikutusta rikoksista tuomittujen saamiin rangaistuksiin. Entä kuinka voidaan mitata kulloisessakin tapauksessa julkisuuden aiheuttama vahinko, jos epäillyn henkilöllisyyttä ei ole tiedotusvälineissä edes paljastettu?

Oikeuslaitoksen ja journalistien tulisi kummankin pysyä omalla reviirillään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat