Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpikonnien geopolitiikkaa

Maailmanpolitiikka tuntui konkreettisesti lukuisten turkkilaisten arkipäivässä.

Pääkirjoitus
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.

Aiempina kesinä turistilaivat ovat lipuneet solkenaan Manavgatjokea pitkin Välimerelle Turkin etelärannikolla. Myös lentokenttäkaupunki Antalyan ja turistirysä Alanyan välisellä tiellä on ollut tungosta, kun bussit ovat kuljettaneet lomalaisia.

Tänä kesänä oli toisin, sillä laivoja näki vain harvakseltaan. Antalyan ja Alanyan välisellä tiellä sai ajaa rauhassa, ja juuri avatussa ostoskeskuksessa oli lähes autiota. Kun asiaa tuli yksityiseen sairaalaan, sen ovi oli säpissä.

Alueen rannoille munimaan nousevat kilpikonnatkin saivat kokea muutoksen. Nyt niilläkin oli rauhallisempaa.

Terrori-iskujen lisäksi Turkin turismia on vähentänyt merkittävästi venäläisten matkailijoiden poliittinen kato. Turkin ja Venäjän suhteet kärjistyivät äärimmilleen marraskuussa, kun Turkki pudotti venäläiskoneen maan Syyrian-vastaisella rajalla. Venäjä kiisti koneen loukanneen Turkin ilmatilaa.

Syyrian sota on muutoinkin hiertänyt maita johtavien presidenttien – koviksina tunnettujen, eräänlaisten poliittisten kilpikonnien – Recep Tayyip Erdoğanin ja Vladimir Putinin suhteita. Erdoğan vastustaa Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia, kun taas Putin on kaveerannut hänen kanssaan.

Koneen pudottamisen jälkeen Putin määräsi talouspakotteita Turkkia vastaan. Venäläisturisteilla ei ollut enää menemistä turkkilaiskohteisiin. Turkin taloudelle tärkeiden turistien määrä on vähentynyt arviolta noin kolmanneksella tänä vuonna, ja moni turismilla elänyt on joutunut vaihtamaan alaa tai työttömäksi. Maailmanpolitiikka tuntui konkreettisesti lukuisten turkkilaisten arkipäivässä.

Kesäkuun lopussa Erdoğan pyysi tavoistaan poiketen anteeksi koneen ampumista. Putin vastasi ilmoittamalla, että maiden väliset suhteet normalisoidaan. Alkajaisiksi Putin perui matkustuskiellon venäläisiltä.

Erdoğanille kyse oli muustakin kuin menetetyistä venäläisturisteista. Romuttuneet suhteet tiesivät vaikeuksia myös muun muassa energiapolitiikassa sekä terrorisminvastaisessa taistelussa.

Maiden välisten suhteiden lisäksi sovulla on merkitystä niin maailmanpoliittisesti kuin alueellisestikin. Turkin turismi elpynee hiljalleen ja laivojen virta Manavgatjoellakin näyttänee ensi kesänä jo yhtä ruuhkaiselta kuin aiemminkin.

Maailmanpolitiikka ulottaa lonkeronsa myös kilpikonniin. Jos vain osaisivat, kilvekkäät varmaan kiroaisivat Erdoğanin ja Putinin. Kilpikonnilta kun menee nyt munintarauha turistien vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat