Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloudellinen ahdinko heikentää harkintakykyä

Haavoittuvassa asemassa oleville kuluttajille pitäisi tarjota kohdennettua apua, jotta he eivät tekisi oman etunsa vastaisia valintoja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Köyhyyden mekanismeja käsittelevien tutkimusten mukaan köyhyydestä ja niukkuudesta seuraa huonoja valintoja.

Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa pienituloisille ihmisille annettiin mietittäväksi auton huoltamisen kustannuksiin liittyvä taloudellinen kysymys. Sen jälkeen heille teetettiin kognitiotesti. Kun ongelman taloudellinen merkitys oli suuri, koehenkilöiden mitattu kognitiivinen kyvykkyys oli koetilanteen jälkeen alentunut. Koehenkilöillä, joille annetussa pulmassa summat olivat pienempiä, muutosta ei havaittu. Myöskään rikkailla koehenkilöillä vastaavia muutoksia ei tullut esiin.

Samat tutkijat havaitsivat muutama vuosi sitten, että intialaisten maanviljelijöiden kognitiiviset kyvyt olivat selvästi korkeammat sadonkorjuun jälkeen – jolloin heidän talousasiansa olivat kunnossa – kuin ennen sadonkorjuuta, jolloin edellisen kauden tulot oli jo melkein käytetty ja elinkustannuksia varten oli haettu apua ottamalla lainaa. Mitattu stressi, ravinto tai työtaakka ei selittänyt saatua tulosta.

Niukkuus siis heikentää ihmisten kykyä ratkaista ongelmia, hankkia tietoa ja tehdä päätelmiä.

Taloudellisesta niukkuudesta kärsivien – maksuhäiriöisten ja harkinnanvaraista toimeentulotukea saavien – kuluttajien määrä on Suomessakin suuri.

Kuluttajansuojassa on perinteisesti otettu huomioon heikkojen ja haavoittuvassa asemassa olevien kuluttajien erityisasema. Kun kuluttaja elää jatkuvasti taloudellisessa ahdingossa, toimintakyky ei ole keskivertokuluttajan tasolla. Jos tämä ymmärretään, ihmisten päätöksentekokykyä ja taitoa löytää omaan tilanteeseensa sopivimmat ratkaisut voidaan parantaa kuluttajansuojan ja käyttäytymistieteiden avulla.

Lainsäädännöllä on jo joiltakin osin varmistettu, ettei kuluttaja tekisi oman etunsa vastaisia päätöksiä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Vaikka luotto voi tarjota väliaikaista helpotusta laskuihin, maksukyvyttömän kuluttajan ei kannattaisi ottaa luottoa. Siksi luotonantajalla on velvollisuus arvioida kuluttajan maksukyky kunnolla – maksuhäiriötietojen tarkistaminen ei riitä.

Ongelmaan on lainsäädännön ohella muitakin ratkaisuja. Osa kuluttajista osaa hakea internetistä tietoa ja työkaluja taloudenhallintaan.

Tieto sellaisenaan ei johda toimintatavan muutoksiin ilman siihen kannustavaa motivaatiota. Silloin kun kuluttajan kognitiiviset taidot eivät niukkuuden takia ole normaalitasolla, talous- ja velkaneuvojien tuki taloudellisessa päätöksenteossa olisi tärkeää. Talous- ja velkaneuvontaa ei valitettavasti ole riittävästi tarjolla.

Kannattaa hyödyntää käyttäytymistieteissä tehtyjä havaintoja ja muokata valintatilanteita niin, että kuluttajalle edullisten valintojen tekeminen helpottuu.

Kun kuluttaja saa luottoa ensimmäisen kerran tai järjestelläkseen vanhoja luottoja, häntä pitäisi ohjata hoitamaan talouttaan lainaa takaisin maksettaessa ja oppimaan uudenlaisia käyttäytymismalleja.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on yrityksiä, jotka tarjoavat kuluttajalle lainasopimuksessa sovitun koron alentamista, jos kuluttaja käyttää enemmän maksukorttinsa pankki- kuin luottopuolta ja maksaa kuukausierät eräpäivinä. Korkoprosenttia alentavat toimintatavat on listattu ja niille on annettu painoarvot.

Haavoittuvassa asemassa olevien kuluttajien asemaan on kiinnitettävä huomiota myös julkisella sektorilla, kun valinnanvapaus lisääntyy esimerkiksi sote-uudistuksen yhteydessä.

Tarjolla on ”päätöspuiden” – päätöksentekoa helpottavien kysymyssarjojen – kaltaisia digitaalisia apukeinoja, mutta kaikki kuluttajat eivät voi tai halua käyttää niitä.

Kuluttajan käyttäytymiseen ja päätöksentekoon vaikuttaa, miten ja missä yhteydessä tietoa annetaan. Jos esimerkiksi lomakkeessa tai verkkosivun valikossa jossain vaihtoehdossa on käytetty suurempaa tekstikokoa ohjaamaan valintaa, monet kuluttajat toimivat tämän esivalinnan mukaisesti. Jos valittavana olevat vaihtoehdot esitetään listan muodossa, listan alkupään tarjonta on suositumpaa.

Käyttäytymistieteen havainnot on syytä ottaa huomioon päätöksentekoympäristön muotoilussa ja vaihtoehtojen esittämistavassa. Näin voidaan edistää kuluttajien – myös haavoittuvassa asemassa olevien – kykyä valita itselleen sopivin tuote.

Anja Peltonen ja Markus Kanerva

Peltonen on johtaja Kilpailu- ja kuluttajavirastossa. Kanerva on ajatushautomo Tänkin toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat