Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjät ja EK kilpailevat jäsenistä

Elinkeinoelämän keskusliitto aikoo panostaa pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvontaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Akseli Valmunen / HS
EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta lupasi HS:n haastattelussa lisätä pk-yritysten edunvalvontaa.
EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta lupasi HS:n haastattelussa lisätä pk-yritysten edunvalvontaa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Viime syksynä Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) päätti lopullisesti luopua keskitettyjen tuloratkaisujen tekemisestä. Keväällä solmittu kilpailukykysopimus on näillä näkymin viimeinen sen lajin sopimus. Vastedes palkoista on määrä sopia vientivetoisesti niin, etteivät muut alat ylitä vientiteollisuuden palkankorotuksia.

Sekä keskitetyistä tuloratkaisuista luopuminen että vientivetoinen palkkamalli on kopioitu Ruotsista. Siellä työnantajien keskusjärjestö Svenskt Näringsliv lopetti itseltään mahdollisuudet keskitettyihin ratkaisuihin vajaat parikymmentä vuotta sitten.

Parhaillaan EK ja sen jäsenliitot neuvottelevat EK:n roolista ja keskeisistä tehtävistä tupojen jälkeen. Vastedes työnantajajärjestö aikoo panostaa enemmän pienten ja keskisuurten yritysten edunvalvontaan, sanoi järjestön hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta (HS 6.7.).

EK mielletään helposti suurten, kansainvälisesti toimivien yritysten äänitorveksi. Tätä näkemystä edustaa vahvasti Suomen Yrittäjien (SY) toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (HS 7.7.).

Asia ei ole aivan niin mustavalkoinen. Suomen Yrittäjien jäseninä on 115 000 yritystä, joissa työskentelee noin 650 000 henkeä. EK:ssa on vain 16 000 jäsenyritystä, jotka kuitenkin työllistävät lähes miljoona työntekijää. Vielä enemmän vaaka painuu EK:n suuntaan, jos vertaillaan EK:n ja SY:n jäsenyritysten tekemiä investointeja tai niiden hankkimia vientituloja. Myös EK:n jäsenyrityksistä 96 prosenttia on pk-yrityksiä. Siitä voi olla monta mieltä, kuuluuko pienyrittäjien ääni keskusjärjestön päätöksissä.

EK:n suuri valta suomalaisessa yhteiskunnassa pohjaa paljolti sen asemaan työmarkkinaneuvotteluissa. Suomen Yrittäjät on keskittynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Järjestöä ei ole kutsuttu sopimuspöytiin, koska se ei voi taata, että sen jäsenjärjestöt noudattaisivat neuvottelupöydissä sovittua.

Tosin myös EK:n merkitys murenee, kun suurinta vientialaa edustava Metsäteollisuus ilmoitti jättävänsä keskusjärjestön.

EK:n huomion keskittämisessä pk-yrityksiin voi halutessaan nähdä avoimen taisteluhuudon Suomen Yrittäjiin päin.

Keväällä, kun kilpailukykysopimuksesta neuvoteltiin, Suomen Yrittäjät syytti varsinaisia työmarkkinajärjestöjä siitä, että nämä olivat unohtaneet pienyrittäjät sopiessaan paikallisen sopimisen menettelytavoista. EK:sta vastattiin, että tämän pitemmälle ei neuvottelemalla päästy, mutta tästä jatketaan seuraavalla kerralla.

Sekä EK että SY syyttivät maan hallitusta siitä, että se luopui paikallisen sopimisen lisäämisestä lakiteitse. Se oli todennäköisesti hinta, jonka hallitus joutui maksamaan saadakseen kilpailukykysopimuksen, jota se niin kiihkeästi halusi.

Suomen Yrittäjät hylkäsi maan hallituksen sorvaaman kompromissin paikallisen sopimisen menettelytavoista. Päätös ihmetytti suuresti sekä EK:ta, palkansaajajärjestöjä että pääministeri Juha Sipilää (kesk). Kaikki ihmettelivät SY:n ”kaikki tai ei mitään” -mentaliteettia. Hylkäämällä kompromissin järjestö samalla hylkäsi jäsenyrityksiltään mahdollisuuden laajentaa paikallisesti sovittavien asioiden määrää.

Yrittäjien edellisen toimitusjohtajan Jussi Järventauksen pitkäaikainen pyrkimys oli saada järjestö tasavertaiseksi neuvottelukumppaniksi työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sen verran syvän haavan keväinen konflikti paikallisesta sopimisesta jätti, että Suomen Yrittäjät saa kuulemma vastakin odottaa neuvotteluhuoneiden ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat