Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dallasin ampumiset voivat syventää vihaa ja epäluuloja

Keskustelu poliisiväkivallasta sai uusia sävyjä, kun sala-ampujat ampuivat yhtätoista poliisia Dallasissa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvalloissa on puhuttu pitkään poliisiväkivallasta, mutta keskustelu sai uusia sävyjä, kun sala-ampujat ampuivat yhtätoista poliisia Dallasissa Texasissa. Poliiseista ainakin viisi kuoli. Poliisit ammuttiin muuten rauhallisesti sujuneen mielenosoituksen yhteydessä. Ampujia epäillään olevan neljä, eikä heidän motiiveistaan ole vielä tietoa.

Mielenosoituksen kohteena oli poliisi, joka ampui viime viikolla jälleen kaksi mustaa miestä. Yhdysvaltain poliisia on jo pitkään syytetty rasismista, sillä poliisin kuoliaaksi ampumista ihmisistä kohtuuttoman suuri osa on mustia miehiä. The Washington Post -lehden ylläpitämän tietokannan mukaan Yhdysvaltain poliisi on ampunut tänä vuonna 509 ihmistä, joista 123 oli mustia.

Valkoisia kuolee poliisin ampumana enemmän kuin mustia, mutta mustien osuus on suuri heidän väestöosuuteensa verrattuna. Poliisiampumisten uhreista 24 prosenttia on ollut mustia, vaikka mustien osuus väestöstä on noin 14 prosenttia. Viime vuonna poliisin ampumista mustia oli 29 prosenttia.

Keskustelu poliisin ampumisista sai alkunsa kaksi vuotta sitten, kun poliisi ampui Fergusonissa Missourissa 18-vuotiaan Michael Brownin. Siitä lähti liikkeelle mielenosoitusten aalto, ja syntyi Black Lives Matter -liike (mustat elämät merkitsevät), joka protestoi poliisin mustiin kohdistamaa väkivaltaa vastaan.

Yleisön sympatiat ovat olleet mustien uhrien ja heidän omaistensa puolella. Kun poliisi nyt joutui poikkeuksellisen väkivaltaisen iskun kohteeksi, myötätunto voi ainakin osittain kääntyä poliisien puolelle. Näin voi käydä riippumatta siitä, mikä ampujien motiiviksi lopulta paljastuu.

Black Lives Matter -liike tuomitsi poliisien ampumisen voimakkaasti ja luonnehti tapahtumia murhiksi. Liikettä on silti kritisoitu siitä, että se on kylvänyt epäluuloa ja vihaa poliisia kohtaan. Sosiaalisessa mediassa on kysytty, eikö poliisien elämällä ole merkitystä.

Varmaa on, että poliisiampumiset eivät ainakaan liennytä tilannetta poliisin ja mustien välillä. Pahimmillaan edessä on entistä kiivaampi epäluulon ja väkivallan kierre.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat