Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grillilihan loppuessa maaseutu paljastaa totisemmat kasvonsa

Jokainen lomalainen voi vaikuttaa mökkipaikkakunnan työllisyyteen omilla valinnoillaan, kirjoittaa Jaakko Lähteenmaa.

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tuohi syttyy ritisten ja kiertyy rullalle. Tuli tarttuu pienempiin oksiin nuollen isompia klapeja. Luukun sulkeutuessa tulipesästä kantautuu jo lupaava humina. On hetki istahtaa saunan portaalle, avata virvoke ja katsella peilityyntä järvenpintaa. Suomen kesä on kaunis.

Grillilihan loppuessa maaseutu paljastaa totisemmat kasvonsa. Filettä joutuu hakemaan taajamasta kymmenien kilometrien päästä, sillä kyläkaupat ovat kadonneet maalaismaisemasta lähes tyystin. Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan niitä on jäljellä 284. Määrä on tasan puolittunut sitten vuoden 2006.

Matkalla taajamaan reitille osuu tienvarteen unohdettuja huoltoasemia – rapistumassa niille sijoilleen. Öljy- ja biopolttoaineala ry:n mukaan huolto- ja jakeluasemien määrä on 30 vuodessa pudonnut 1 976 asemasta alle puoleen, 805 asemaan. Polttoainetta toki saa automaateistakin, mutta palvelut ovat lähteneet, samoin työpaikat.

Maaseututaajamat pursuavat vanhoja pankki- ja postikonttoreita. Finanssivalvonnan mukaan henkilöasiakkaita palvelevia pankkikonttoreita oli viime vuonna koko maassa 1 100. Kymmenen vuotta sitten niitä oli vielä 1 639.

Erityisen huolestuttavaa maaseudun tyhjeneminen on koulujen kannalta. Alle 50 oppilaan kyläkoulujen kohtaloja on murehdittu jo 1960-luvun lopulta lähtien, ja tällä vauhdilla viimeisessä kyläkoulussa sammuvat valot niinkin pian kuin vuonna 2023.

Lukioiden lakkautukset ovat jääneet vähemmälle keskustelulle. Pikkupaikkakunnat potkivat tutkainta vastaan kehittämällä erilaisia houkuttimia opiskelijoiden haalimiseksi. Mieleen tulevat esimerkiksi Rautalammin ratsastuslukio ja Hankasalmen suunnistuslukio.

Nuorisotutkimusverkoston tuoreessa kirjassa Reunamerkintöjä Hylkysyrjästä kohdataan nuoria, joilla päivittäisen bussimatkan päässä ei ole tarjolla mitään toisen asteen koulutusta. Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa monen 15-vuotiaan nuoren ainoa mahdollisuus jatkaa lukioon tai ammattikouluun on muutto kaupunkikeskukseen.

Saunan portailta kannattaa katsoa omaa järvenselkää pidemmälle. Vireä maaseutu on kaikkien etu. Mökkibarometri 2016 arvioi mökkeilyn suoriksi tai välillisiksi työllisyysvaikutuksiksi 60 000 työpaikkaa. Jokainen lomalainen voi kasvattaa lukua valinnoillaan: ostamalla ruoat vasta perillä, käyttämällä paikallisia palveluja tai tilaamalla talven takkapuut kotiinsa mökkikuntansa yrittäjältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat