Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannatuskyselyt kertovat liikkuvista äänestäjistä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomat kyseenalaistaa väitteen, jonka mukaan raskas hallitusvastuu painaa puolueiden kannatusta.

”Perussuomalaisten kannatuksesta on haihtunut reilussa vuodessa yli puolet, ja puolue on Ylen kannatuskyselyssä vasta kuudenneksi suurin. Perinteisten porvaripuolueiden kannatus on reilun vuoden mittaisen hallitustaakan jälkeen kuitenkin likimain ennallaan.”

”Kilpailukykysopimus syö duunarin ansioita, eikä perussuomalaisista ollut pysäyttämään hallituksessa maahanmuuttajien vyöryä viime vuonna. Muun muassa näihin teemoihin nojaten perussuomalaiset ovat vuosien ajan rakentaneet kannatustaan.”

”Populististen heittojen sijaan perussuomalaiset ovat tehneet kiitettävän vastuullista politiikkaa. Sen seurauksena puheenjohtaja Timo Soinin asema saattaa vielä käydä tukalaksi.”

Keskisuomalainen pitää Timo Soinin puolueiden kannatuskyselyitä kohtaan esittämää kritiikkiä osin aiheellisena.

”Puolueiden kannatuskyselyt voi nähdä jossain määrin jopa viihteellisinä desimaalien heilahtelujen vahtaamisineen.”

”Toisaalta kannatuskyselyjen merkitys on kasvanut samaa tahtia kuin äänestäjien puolueuskollisuus on murentunut.”

”Gallupeista on mahdollista saada tuoreeltaan tietoa siitä, miten kansalaiset suhtautuvat tiettyihin ajankohtaisiin keskustelun aiheisiin: suhtautuminen näkyy puolueiden kannatuksen heilahteluina. Liikkuvat kannattajat vastaavat gallupeihin siten tietty asiakysymys edellä – ei puolue edellä.”

”Asian paketoiminen viihdyttävään muotoon ei sekään ole aina pahasta.”

Savon Sanomien mukaan Sdp:n on löydettävä politiikkaansa kovempi ydin.

”Antti Rinteen johtama Sdp on tehnyt eduskunnassa hartiavoimin töitä hallituksen haastamiseksi. Nyt vaikuttaa siltä, ettei pelkkä kovaäänisyys riitä enää poliittisen uskottavuuden ylläpitoon.”

”Sdp:n kannalta ratkaiseva hetki saattoi ajoittua kilpailukykysopimuksen läpimenoon. Pitkissä neuvotteluissa puolueella ei ollut suoraa roolia. Sekä Sdp:n että perussuomalaisten liepeillä liikkuvat pettyivät kokiessaan, että sopimus vie heiltä enemmän kuin tuo.”

Etelä-Suomen Sanomien mukaan puheenjohtajavaihdokset ovat siivittäneet puolueiden kannatuksen kasvua.

”Kokoomus on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi 18,6 prosentin kannatuksella. Kokoomuksen puheenjohtajakamppailu sai paljon julkisuutta, ja se näkyy puolueen luvuissa. Sama puheenjohtajakisan tuoma hyvä pöhinä näkyy myös vasemmistoliiton suosioluvuissa.”

”Takavuosilta löytyy kuitenkin paljon esimerkkejä siitä, ettei puheenjohtajan vaihdos ole tuonut puolueelle kaivattua lisänostetta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat