Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monen taloudesta puuttuu joustovara

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Kesäkuussa tehtiin ikävää historiaa, kun suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrä nousi ennätyslukuun. Maksuhäiriömerkintöjä on lähes 373 000 suomalaisella. Viime vuoteen verrattuna maksuhäiriömerkintöjen määrä on noussut 5 000:lla.

Myös velkajärjestelyjen määrä on kasvanut alkuvuonna. Talousvaikeuksiin joutuneita auttavan Takuusäätiön puhelinneuvonta on ollut ruuhkautunut jo viime elokuusta lähtien.

Suomen Asiakastieto Oy tiedotti viime viikolla, että suomalaisten kuluttajien velkaantumisessa on huolestuttavia piirteitä. Maksuhäiriömerkintöjen kasvun lisäksi huolta aiheuttavat viiveet maksamisessa ja se, että kulutusluottoa hakevilla on paljon myös muita luottoja. Joka kymmenennellä kulutusluottoa hakevalla on pitkiä maksuviiveitä, vaikkakaan ei vielä maksuhäiriömerkintää. Joka neljäs kulutusluoton hakija haki luottoa vähintään viisi kertaa vuodessa.

Maksuvaikeuksien takana on joukko monenkirjavia syitä ja erilaisia elämäntilanteita. Takuusäätiön velkajärjestelyyn hakeutuneista suurin osa on tavallisia, työssä käyviä suomalaisia, joiden tulot ovat keskimääräistä pienemmät. Kaikkein köyhimmät päätyvät velkajärjestelyyn vain harvoin, sillä heille ei myönnetä luottoa.

Uusi ryhmä maksuhäiriöisten joukossa ovat eläkeläiset. Ruotsissa samaan ilmiöön on havahduttu aiemmin. Siellä eläkeläisten maksuvaikeuksista on uutisoitu jo muutaman vuoden ajan. Osa eläkeläisistä on velkaantunut auttaessaan aikuisia lapsiaan, osalla eläke on jäänyt niin pieneksi, että sen varassa on vaikea tulla toimeen. Osasyy on myös kulttuurin muutos: eläköitymässä on ensimmäinen sukupolvi, joka on tottunut kuluttamaan eikä säästämään.

Nyt maksuhäiriömerkintöjä saavat ja velkajärjestelyyn päätyvät ihmiset, joiden talousvaikeudet ovat alkaneet jo aiemmin. Varsinkin velkajärjestelyyn hakeudutaan vasta kun vaikeudet ovat kestäneet vuosia. Siinä vaiheessa ongelmat ovat päässeet kasautumaan ja velkaa on kertynyt moneen paikkaan. Tyypillisellä Takuusäätiön velkajärjestelyasiakkaalla on velkoja ja maksamattomia laskuja 20–30 eri taholle.

Kyse on harvoin holtittomasta lainanotosta. Useimpien kohdalla ongelma on siinä, että taloudessa ei ole joustovaraa. Jos menot on mitoitettu niin, että kaikki kuluu eikä säästöjä jää, yllättävä muutos elämäntilanteessa voi laukaista luottokierteen. Vaikeudet voivat alkaa avioerosta, työttömyydestä tai vaikka lyhyestä lomautuksesta.

Joustovaran puute näkyy myös suomalaisten asumiskuluissa. Keväällä julkistetun kyselyn mukaan 39 prosenttia asuntovelallisista käyttää lainan hoitamiseen vähintään 40 prosenttia käytettävissä olevista tuloistaan. Vuokralla asuvista hieman yli puolet käyttää asumiseen vähintään tämän verran.

40 prosentin osuutta tuloista pidetään usein rajana sille, että asumismenojen osuus on liian suuri. Myös asuntolainojen lyhennysvapaan suuri suosio voi kertoa siitä, että lainanmaksu on monessa kotitaloudessa mitoitettu liian tiukaksi.

Kuluttajien lisäksi joustovaraa puuttuu myös auttajatahoilta. Pankit joustavat hetken, mutta jos velkaa on paljon ja monelle taholle, se ei riitä. Kuntien velkaneuvonta on täystyöllistetty ja Takuusäätiön ruuhkat kasvavat.

Auttamisjärjestelmät on rakennettu niin, että ne edellyttävät tasaisia ja säännöllisiä tuloja. Ilman niitä velkajärjestely ei onnistu. Lähtökohta sopii huonosti nykyiseen työelämään, jossa irtisanomiset ovat yleisiä ja moni tekee työtä yksinyrittäjänä tai freelancerina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat