Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unelma brittien jäämisestä EU:hun ei ole kuollut

Uudet vaalit voisivat pitää britit unionissa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Monella näyttää olevan Euroopassa vaikeaa edelleenkään uskoa todeksi brittien kansanäänestyksen tulosta. Äänestäjien enemmistön toive erota Euroopan unionista on järkyttänyt myös Britanniassa, missä poliitikot eivät halua kiirehtiä eroprosessin aloittamista.

Virallisesti brittien kansanäänestys ei ollut sitova vaan luonteeltaan neuvoa-antava. Todellisuudessa poliitikoilla ei ole uskallusta kävellä kansalaisten yli.

Viivyttelijät toivovat löytävänsä ratkaisun, jolla britit saataisiin pidettyä EU:ssa. Ajan pelaaminen on EU-toiveikkaiden puolella, jos esimerkiksi jo yksin eroprosessin alkutaival syö talouskasvua. Monet eron kannattajat ovat myös kääntäneet kelkkansa ja säikähtäneet äänestyspäätöksensä seurauksia.

Aiemmin tällä viikolla Itävallan valtiovarainministeri Hans Jörg Schelling totesi saksalaislehden haastattelussa, että Britannia tulee olemaan EU:n jäsenmaa vielä viidenkin vuoden kuluttua. Hän piti mahdollisena myös Britannian hajoamista, jos jäsenyyttä kannattaneet Skotlanti ja Pohjois-Irlanti haluavat irtaantua kuningaskunnasta.

Vastaavia näkemyksiä on esitetty myös Suomessa. Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) on todennut, että briteille tulisi antaa mahdollisuus ”uuteen harkintaan”, jos he näin haluavat.

Kansanedustaja Pertti Salolainen (kok) arvioi puolestaan, ettei Britannian ero EU:sta ole ”mitenkään kirkossa kuulutettu”. Salolainen pitää ”täysin mahdollisena”, että ero peruuntuu jonkin ”mullistuksen” vuoksi.

Mikä tällainen ”mullistus” sitten voisi käytännössä olla? Teoreettisesti uusintaäänestys olisi mahdollinen, ja sen lopputulos voisi olla nyt hyvinkin suopeampi EU:lle. Käytännössä uusintaäänestykselle ei nähdä riittäviä perusteita.

Todennäköisempi ratkaisu olisi se, että Britannia ajautuisi poliittiseen umpikujaan, jota lähdettäisiin setvimään uusintavaaleilla. Tällöin uusissa vaaleissa kampanjoitaisiin ja äänestettäisiin maan jäsenyydestä EU:ssa.

Toive Britannian pysymisestä EU:ssa ei ole täysin utopistinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat