Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt kelpaa kehnokin tontti – joutomaa on muuttumassa kortteleiksi

Helsingin seudulla suunnitellaan asuntoja yhä enemmän isojen teiden varsille ja joutomaille, kirjoittaa Kalle Silfverberg.

Pääkirjoitus
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

Suomi on taas hetkisen valmis. Päättävissä elimissä on perinteiseen tapaan urakoitu päätöksiä ennen keskikesän hiljaiseloa.

Helsingin seudulla tärkein puheenaihe on ollut asuminen. Yleiskaavaa tehdään, hitas-järjestelmän tulevaisuudesta puhutaan ja yksittäisiä tontteja yritetään tiivistää. Lähes mikä tahansa tuntuu kelpaavan, kun asukkaat ja sijoittajat haalivat uusia koteja.

Pitkään oli erilaista. Vallalla oli ajatus, että asuinalueen pitäisi olla erityisen hyvin juuri asumiseen sopiva: rauhaisa, luonnonläheinen ja helposti rakennettava. Esimerkistä käy Tapiola, jonka vaiheista kerrotaan tässä lehdessä.

Sitten käyttöön kelpasivat vanhat satamat ja teollisuusalueet, jos ne olivat lähellä keskustaa.

Nyt ajattelu on jälleen muuttunut. Helsinki suunnittelee asuntoja 4 000 ihmiselle Ilmalaan, aivan Hakamäentien, Rantaradan ja junavarikon kainaloon. Meluisalla paikalla on nyt parkkipaikkoja, Postin pääkonttori ja monimutkaisia ramppeja.

Vielä pari vuotta sitten alueelle soviteltiin Ikeaa ja muita vastaavia isojen teiden varsilta tuttuja kauppoja.

Vantaalla Tuusulanväylän, Kehä III:n ja lentoaseman rajaama epämääräinen varastojen, rapistuvien toimistojen ja pusikoiden joutomaa on muuttumassa kaupunginosaksi.

Kehäradan Aviapoliksen aseman ympärille ja valtaväylien varsille ei vielä muutamia vuosia sitten kuviteltukaan tuhansien ihmisten koteja. Ennusteet seudun kasvusta ovat kuitenkin niin suuria, että tämäkin alue kelpaa lähes korttelikaupungiksi. Tavoitteena on peräti 20 000 asukasta.

Espoon Leppävaarassa puolestaan mietitään parhaillaan, kuinka paljon asukkaita mahtuu kapealle kaistaleelle valtaväylän varteen. ”Turuntie suunnitellaan katumaiseksi, laadukkaaksi ja ihmisen mittakaavaiseksi kaupunkibulevardiksi”, Espoo visioi.

Helsingissä kaupunkibulevardit eli nykyisten moottoriteiden varret olivat niin ikään ennen hyljeksittyjä rakennuspaikkoja.

On hyvä, että rakennetaan, koska tarvetta asunnoille on. Kun uudet talot ovat nousseet aiemmin kehnoina pidetyille tonteille, herää isompi kysymys.

Ovatko hankaliin paikkoihin tehdyt korttelit ihmisten sijoituspaikkoja vai oikeasti viihtyisiä asuinalueita, joista suunnittelijoita myöhemmin kiitellään?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat