Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Se se vaan on sillä lailla

Jo Simo Salminen tiesi protestin syvimmän luonteen.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Britannian juhannuksen aikaisesta neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä ja sen syistä riittää tutkittavaa ja tulkittavaa vuosikausiksi sekä politiikan tutkijoille että sosiologeille.

Yleisin analyysi tuntuu olevan, että EU-eron puolesta äänesti se kansanosa, joka ei ole Euroopan integraatiosta ainakaan omasta mielestään hyötynyt. Eron kannattajia löytyi eniten pohjoisen työläiskaupunginosista ja eläkeläisten joukoista. Nuoret ja lontoolaiset olivat jäsenyyden kannalla.

Sittemmin eronnut pääministeri David Cameron pelasi upporikasta ja rutiköyhää taatakseen vaalivoiton Britannian viimekertaisissa parlamenttivaaleissa. Alkuperäinen tarkoitus saattoi olla, että EU-jäsenyyteen tyytymättömät konservatiivit olisivat päässeet purkamaan tuntojaan, mutta ilman dramaattisia vaikutuksia. Joltain kuitenkin lipsahti kontrolli käsistä: eihän tässä näin pitänyt käydä!

Britannian jälkeen ja sen äänestyksestä voimaa saaneena EU-kriittisten ääni on koventunut eri puolilla Eurooppaa, esimerkiksi Puolassa, Ranskassa ja Unkarissa.

Ironista on, että samaan aikaan kun EU-vastaisuus ja protektionismi leviävät ympäri Eurooppaa, Suomen EU-vastaisin puolue perussuomalaiset on menettänyt kannatuksestaan jo puolet runsaan vuoden takaisiin eduskuntavaaleihin verrattuna.

Ylen tällä viikolla julkistaman, Taloustutkimuksen tekemän puoluekannatuskyselyn mukaan puolueen kannatus on 8,6 prosenttia, vähemmän kuin perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin ”takiaispuolueiksi” leimaamilla vihreillä ja vasemmistoliitolla.

Selitys on yksinkertainen: perussuomalaiset on joutunut hallituksessa tekemään asioita, joita se oppositiossa vastusti. On ollut Kreikan tukipakettia ja turvapaikanhakijoiden määrän moninkertaistumista.

Eikä protestihenki ole yksinomaan Euroopan ongelma. Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump pääsi yllättämään kaikki kilpailijansa. Nyt maailmalla pohditaan vakavasti, voiko Trump sittenkin voittaa vaalit ensi marraskuussa.

Trump on haalinut kannatustaan paitsi katteettomilla lupauksilla ja karkeilla kärjistyksillä myös suhteellisen asemansa huonontumiseen tympääntyneeltä valkoihoiselta työväenluokalta. Yhdysvaltojen Soini siis.

Länsimaiselle ilmiölle löytyy myös tieteellinen selitys. Selitys tulee taloustieteestä, mutta viime aikojen tapahtumien selittämisessä se taatusti leviää myös politiikan tutkimukseen ja sosiologiaan.

Sen on julkaissut Maailmanpankki jo vuonna 2012 ja tehnyt ekonomisti Branko Milanović. Muotonsa mukaan sitä kutsutaan muun muassa ”norsukuvaajaksi”. Kuvaaja havainnollistaa eri tuloluokkien – maailman mittakaavassa – ostovoimakorjattujen bruttotulojen kasvua vuosina 1998–2008 (KL 7.7.).

Käyrästä näkyy, että erityisesti Aasian maiden keskiluokan ostovoima on maailman mitassa kasvanut huikeasti. Myös maailman rikkaimman prosentin ostovoima on kasvanut ihan kiitettävästi.

Sen sijaan läntisten teollisuusmaiden työväenluokan ja alemman keskiluokan reaalinen ostovoima ei ole kasvanut mihinkään 20 vuodessa.

Länsimaiden työväenluokankin ostovoima on toki yhä parempi kuin Aasian keskiluokalla, mutta ero pienenee. Pelkästään sillä ei ole merkitystä, miten oma talous kehittyy. Tärkeää on myös se, miten oma talous muuttuu suhteessa muiden talouteen.

Eri puolilla maailmaa on siis menossa asemaansa menettäneen kansanosan protesti, maan hiljaisten kapina. Valkoihoisen työväenluokan ja alemman keskiluokan suhteellinen asema maailman tulonjaossa on heikentynyt jo parikymmentä vuotta. Riittävän suureksi kasvettuaan tyytymättömyys löytää kyllä purkautumisväylän, ja samalla protesti saa konkreettisen hahmon.

Siinäkään ei ole mitään uutta. Suomalainen viihteen monitoimimies Simo Salminen osasi tiivistää protestin syvimmän olemuksen jo 1966-luvulla.

”Rotestilaululla” oli tarkoitus parodioida silloisen äärivasemmiston protestilauluja, mutta kuten parhaat teokset yleensäkin, se kestää vielä tänäkin päivänä: ”Kaiken maailman törpötkin ne luulee olevansa vaikka mitä / mut ei ne oo muuta kuin hemmetinmoisia sössöjä vaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat