Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan unioniin riittää tunkua

Turkin todennäköisyys päästä EU:n jäseneksi on lähellä nollaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Samalla kun britit haluavat erota Euroopan unionista, yhteisön jäsenyydestä unelmoivia valtioita on porstua täynnä.

Brittien kansanäänestystulos ei ainakaan suoristanut jäsenyydestä haaveilevien maiden tietä EU:hun. Unioni on laajentunut 28 valtion jättiläiseksi, ja esimerkiksi britit ärtyivät laajentumisen mukanaan tuomasta laajemmasta vapaasta liikkuvuudesta Euroopassa. ”Puolalaisia putkimiehiä” karsastettiin myös esimerkiksi Ranskassa.

EU:n laajentuminen ei ole myötätuulessa – monesta muustakin syystä. Kreikan maksukyvyttömyys ja itäeurooppalaisten jäsenmaiden äärioikeistolainen politiikka eivät ole omiaan muuttamaan ilmapiiriä jäsenmaissa suotuisammaksi. EU:ssa on myös otettu oppia siitä, millaista jälkeä syntyy, jos maita otetaan jäseneksi, vaikka ne eivät olisi siihen vielä kypsiä. Näin kävi, kun Bulgaria ja Romania liittyivät EU:hun vuonna 2007.

Muodollisesti EU:n johdossa ollaan sitouduttu laajentumisen jatkumiseen varsinkin Länsi-Balkanilla. Jugoslavian hajoamissotien jälkeen on katsottu – kuten aikoinaan Euroopan hiili- ja teräsyhteisöä perustettaessa – että maiden sitominen taloudellisesti on tehokas ehkäisykeino sotia vastaan.

Viimeksi heinäkuun alussa EU:n sekä Saksan ja Ranskan johtajat vakuuttivat laajentumiskokouksessa Länsi-Balkanin maille, ettei Britannian kansanäänestys vaikuta unionin laajentumissuunnitelmiin. Kaunopuheisuudelle ei ymmärrettävästi ollut vaihtoehtoa, sillä epävarmuus EU-jäsenyydestä saattaisi hidastaa ehdokasmailta vaadittavia uudistuksia. Yksin EU-jäsenehdokkuus on kehittänyt valtioita merkittävästi, ja näiden uudistusten halutaan jatkuvan jo maanosan turvallisuudenkin vuoksi.

EU:n johtavat poliitikot ymmärtänevät senkin, että ellei erityisesti Serbian jäsenyysmahdollisuuksia pidetä elossa, saattaa Venäjä tarjota maalle auttavan kätensä. Serbia neuvottelee jo kauppasuhteista Venäjän johtaman Euraasian unionin kanssa.

Balkanilla Britannian eroäänestyksen jälkeistä tilannetta on tulkittu realistisesti. Serbian pääministeri Aleksandar Vučić on arvioinut Britannian kansanäänestystuloksen olevan ”suurin poliittinen maanjäristys Euroopassa sitten Berliinin muurin murtumisen”. Kroatian ulkoministeri Miro Kovač on myös muistuttanut realismista. Hänen mukaansa Britannian äänestystuloksen vuoksi laajentumisprosessi saattaa hidastua.

Vaikka jäsenyysneuvottelut Länsi-Balkanin maiden kanssa jatkuvat, EU:n jäsenyydestä niin ikään neuvottelevan Turkin todennäköisyys päästä EU:hun on ollut jo pitkään ennen brittien äänestystä lähellä nollaa. Turkki on kehittymässä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin johdolla kohti yhä autoritäärisempää yhteiskuntaa. Maa on osallisena Syyrian sodassa, eikä se suostu tunnustamaan yhtä EU:n jäsenmaista, Kyprosta. Suhteita ei varsinaisesti edistä sekään, että aika ajoin Erdoğan haukkuu unionin maanrakoon.

Olisi myös vaikeaa kuvitella, miten väkiluvultaan lähes Saksan kokoinen, kasvava kansakunta saataisiin mahtumaan unioniin. Saksalaisille lienee mahdotonta hyväksyä sitä, että tulevaisuudessa turkkilaisilla olisi äänivaltaa EU:n päätöksenteossa enemmän kuin Saksalla.

Jäsenyysneuvotteluiden sijaan EU:n kannattaisi keskittyä esimerkiksi kauppasuhteiden parantamiseen Turkin kanssa. Niin EU:n kuin yhteisön jäsenyyttä hakeneen maan on kuitenkin hyvin vaikeaa perääntyä ja haudata suunnitelmat unionista. Tosiasioiden tunnustaminen olisi liian karvas pala nieltäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat