Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokavaliot muuttuvat terveellisempään suuntaan

Kasvisruokaa ei pitäisi kutsua erikoisruokavalioksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Voisiko syömisen terveellisyydestä palkita? Jos voisi, me suomalaiset saisimme kohtalaiset tulospalkkiot. Syömisemme on viime vuosikymmenien aikana ottanut jättiloikan parempaan suuntaan. Rasvan laatu on parantunut, suolan käyttö on vähentynyt ja kasvisten syöminen lisääntynyt.

Muutokset hyvään suuntaan ovat jatkuneet viime hetkiin saakka. Viime vuonna myytiin kasviksia miljoonia kiloja edellisvuotta enemmän, ja tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista on lisännyt kasvisten kulutusta vuoden aikana. Voin myynti sen sijaan on vähentynyt.

Emme silti ole vielä lähelläkään tavoitetta. Syömme punaista lihaa kaksi kertaa niin paljon kuin suositukset neuvovat, ja lihansyönti on jopa lisääntynyt. Saamme edelleen liikaa suolaa, ja kasvisten, hedelmien ja marjojen syömistä olisi varaa lisätä entisestään. Suositus on viisi annosta päivässä, mutta osa suomalaisista syö kasviksia vain pari kertaa viikossa.

Oikeastaan suomalaisten syömisestä puhuminen on harhaanjohtavaa, sillä erot eri väestöryhmien kesken ovat huomattavan suuret. Naisten ja miesten, kaupunkilaisten ja maaseudulla asuvien lautaset näyttävät kovin erilaisilta.

Vähän koulutettujen miesten ruokavalio on epäterveellisin. Se ei ole pelkästään yksittäisten ihmisten ongelma, vaan kyseessä on merkittävä kansanterveys- ja tasa-arvo-ongelma.

Ravitsemusta saisi muutettua kerralla huomattavasti paremmaksi, jos kasvisruoan osuus joukkoruokailussa ja einestarjonnassa kasvaisi. Suomessa elää vielä vahvana uskomus, jonka mukaan liha on oleellinen osa ruokavaliota. Tämä uskomus on haitaksi sekä kansanterveydelle että ympäristölle. Kasvisruokaa ei tulisi pitää erikoisruokavaliona.

Tavoitteita ei kuitenkaan pidä asettaa liian korkealle. Kasvissyönti ja varsinkin kaikkea eläinperäistä karttava vegaanius ovat valintoja, joihin pystyvät vain harvat. Kansanterveyden kannalta sopiva tavoite voisi olla fleksitarismi, ruokavalio, jossa syödään pääosin kasviksia, mutta lihakin on sallittua silloin tällöin, kun mieli tekee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat