Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-neuvotteluista ei tule puuttumaan teatteria – pitääkö Britanniaa nyt rangaista?

Muut EU-maat haluavat tehdä Britanniasta varoittavan esimerkin, jotta sen valitsema tie ei houkuttelisi seuraajia.

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Vahingonilo on inhimillinen tunne, mutta sivistyneeseen käytökseen kuuluu, että sitä ei näytetä avoimesti.

Brittiäänestäjien päätyminen EU-eron kannalle oli järkytys isolle osalle muuta Eurooppaa. Järkytykseen sekoittui pian vain vaivoin peiteltyä vahingoniloa, kun EU-kansanäänestystulos ajoi Britannian poliittiseen kaaokseen ja lisäsi taloudellista epävarmuutta.

Sitä niittää, mitä kylvää. Niin makaa kuin petaa. Sitä saa, mitä tilaa.

EU-eropäätöksen vaikutuksista on nähty vasta ensimmäinen aalto, jos sitäkään. Täydet seuraamukset iskevät vasta vuosien kuluessa. Osa niistä antaa todennäköisesti aihetta eurooppalaiseen kollektiiviseen vahingoniloon.

Edessä ovat myös Britannian ja EU:n väliset viralliset eroneuvottelut, kunhan Britannian uusi pääministeri lopulta suvaitsee käynnistää ne. Se voi viedä aikaa, koska Britannialla ei ole mitään suunnitelmaa EU-neuvottelujensa tueksi. Jälleen yksi syy vahingoniloon.

Muiden 27 jäsenmaan pitää kuitenkin jossain vaiheessa päättää, millä asenteella ne lähtevät neuvottelemaan Britannian EU-erosta ja tulevasta suhteesta.

Onko tavoitteena rangaista Britanniaa? Päästetäänkö vahingonilo vallalle? Pannaanko entinen mahtimaa matelemaan?

Vai tähdätäänkö heti alusta lähtien pragmaattisesti sopimukseen, joka minimoi eron haitat niin EU:ssa kuin Britanniassakin ja vahvistaa tulevaa suhdetta?

On selvää, että muu EU ei tule käsittelemään Britanniaa hellävaraisesti. Kovistelua on luvassa monestakin syystä.

Britanniasta halutaan tehdä varoittava esimerkki, jotta sen tie ei houkuttelisi seuraajia. Muu EU haluaa myös näyttää, että pullasta ei voi poimia rusinoita. Britannian saama uusi sopimus ei saa olla parempi eikä näyttää paremmalta kuin EU:n täysjäsenyys.

Tulevista neuvotteluista ei tule puuttumaan teatteria. Kyseessä ei ole vain kahden kauppa, Britannia vastaan EU. Neuvotteluissa ovat mukana Britannian lisäksi kaikki muutkin 27 jäsenmaata, joista jokaisella on oma agendansa.

Yhtenäisyys on vain teoriaa.

Ihannemaailmassa muu EU ottaisi brittien lähtöpäätöksen ikävänä mutta väistämättömänä tosiasiana ja yrittäisi minimoida haitat. Näin säästettäisiin kaikkien aikaa, rahaa ja energiaa.

EU:sta ei kuitenkaan lähdetä kuin torpasta. Ja jos matkalla ulos kompuroi, saa varautua myös vahingoniloon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat