Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laskennallinen tiede synnyttää läpimurtoja

Valtion julkisen talouden suunnitelmassa tulisi huomioida tarve uusia huipputieteelle välttämätön supertietokone ja sitä tukeva laskentaympäristö.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomi tarvitsee tieteellisiä ja teknologisia läpimurtoja, jotka luovat uutta yritystoimintaa. Jotta läpimurtoja saavutettaisiin, tarvitaan investointeja tutkimuksen infrastruktuuriin eli tutkimusvälineisiin, joita voivat laitteistojen lisäksi olla tietoverkot ja -kannat, aineistot ja palvelut. Valtion julkisen talouden suunnitelmassa seuraaville kolmelle vuodelle ei kuitenkaan mainita laskennalliselle huipputieteelle välttämättömän infrastruktuurin uusimista tai edes sen päivittämistä.

Laskennallisessa tieteessä mallinnetaan monimutkaisia ilmiöitä ja pyritään hyödyntämään tietoa käytännössä. Laskennallinen tiede onkin merkittävä tekijä monien tieteellisten läpimurtojen ja niistä luotujen sovellusten taustalla.

Laskennallisen tieteen rooli yhteiskunnassa kasvaa jatkuvasti, ja se on läsnä kaikkialla: kännyköissä, sairaaloiden tutkimuslaitteissa, autojen hallintajärjestelmissä, robotiikassa, lääkeaineiden kehityksessä, ilmastomallien luomisessa ja päivittäisissä sääennusteissa.

Laskennallisen tieteen taloudellinen vaikutus on mittava, mistä kertoo vaikkapa peliteollisuuden kasvu. Muun muassa lääketieteen ja ihmistieteiden tietoaineistoja osataan hyödyntää yhä paremmin, ja yritykset kehittävät digitaalisia palvelujaan. Tämä tuottaa uusia mahdollisuuksia vaurauden luomiseen.

Laskennallinen tiede on suomalaisen tieteen vahvuus. Se on edustettuna seitsemässä Suomen Akatemian valitsemassa tutkimuksen huippuyksikössä.

Laskennallisen tieteen vahvuus tulee esille myös siinä, että eurooppalaisen läpimurtotutkimuksen keskeisin rahoittaja, Euroopan tutkimusneuvosto (ERC), on tukenut suomalaisia laskennallisen tieteen tutkimushankkeita merkittävästi.

Suomen paikkaa laskennallisen tieteen kansainvälisessä eturintamassa on edistänyt laskennallisen tieteen laadukas infrastruktuuri ja sen ympärille keskitetty huippuluokan asiantuntemus. Tätä strategista linjausta on noudatettu pitkäjänteisesti yli 30 vuotta.

Nyt ei ole enää selvää, jatkuuko strategian toteuttaminen. Jos valtion julkisen talouden suunnitelmassa ei huomioida huipputieteelle välttämättömän supertietokoneen ja sitä tukevien, monipuolisten laskennassa käytettävien välineiden uusimista, tutkijoiden mahdollisuudet läpimurtojen tekoon heikkenevät merkittävästi. Ongelma on akuutti ja kriittinen, koska supertietokone on jo elinkaarensa loppupuolella.

Kyseiset investoinnit ovat suuria. Yksittäisetkin tutkijat kuitenkin hankkivat vastaavan rahoituksen moninkertaisesti takaisin. Pelkästään laskennallisen tieteen ja sitä soveltavien tutkijoiden Suomeen hankkima ERC-rahoitus – noin 20 miljoonaa euroa – vastaa investointeja, jotka on tehty Suomen supertietokoneympäristöön edellisten 4–5 vuoden aikana.

Investointi laskennalliseen tieteeseen on siten harvinaisen kannattavaa. Keskeistä on myös tiedostaa, että ERC-rahoituksen saamiseksi tutkimuksen infrastruktuurin on oltava kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Digitalisaatiosta toivotaan säästöjä monille yhteiskunnan sektoreille. Ei ole kuitenkaan realistista olettaa, että digitalisaation luomat säästöt voidaan toteuttaa ilman investointeja infrastruktuuriin ja osaamiseen.

Parhaat osaajat digitalisaation toteuttamiseen kasvavat laskennallisissa tieteissä. Laskennallisen tieteen uraauurtava työ ja alan asiantuntijoiden koulutus synnyttävät kaivattua uutta elinkeinoelämää ja sen luomaa vaurautta.

Koulutuksen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Liian usein tiedeyhteisöltä haetaan pääosin tuotteita. Paljon suurempi merkitys on asiantuntijoiden koulutuksella.

Nuoret, jotka saavat koulutuksensa laskennallisen tieteen piirissä ja tekevät tutkimusta mahdottomalta tuntuvissa hankkeissa, luovat tulevaisuutta. Heille pitää turvata resurssit, jotka mahdollistavat läpimurtotutkimuksessa onnistumisen.

On viisas strateginen linjaus edistää investointeja laskennallisen tieteen laadukkaaseen ja kansainvälisesti kilpailukykyiseen infrastruktuuriin. Linjauksesta on syytä pitää kiinni.

Ilpo Vattulainen ja Hanna Vehkamäki

Kirjoittajat ovat professoreita Helsingin yliopistossa ja Vattulainen myös Tampereen teknillisessä yliopistossa. He johtavat ERC-projekteja ja toimivat samalla Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksiköissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat