Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin politiikan kesää hallitsee maahanmuutto

Pakolaiskriisi nosti Ruotsissa yhteiset arvot politiikan kesäpuheiden pääteemaksi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Suomen kesän poliittinen tapahtumaviikko Suomi-Areena käynnistyi maanantaina Porissa, sen ruotsalainen esikuva oli juuri päättynyt Gotlannin saarella Visbyssä. Mikäli Porin Suomi-Areena noudattaisi Almedalen-viikon mallia myös sisällössä, viikon pääteemaksi nousisivat maahanmuuttokysymykset.

Porin anti tiedetään viikon päättyessä. Almedalenissa puoluejohtajien puheenvuorot ovat keskeisempiä kuin ne ovat tähän asti olleet Porissa. Molemmissa tapahtumissa teemat rönsyilevät laajasti. Ruotsissa puhuttiin tänä vuonna myös muun muassa dementiasta ja kiinalaisesta Falun Gong -järjestöstä.

Poliittisissa puheissa muutos aiempaan oli selvä. Muutos Ruotsin asialistassa korostuu suhteutettuna Almedalenin puheviikon historiaan.

Ruotsin poliittisen johdon kesäpuheet saivat alkunsa, kun Olof Palme vielä opetusministerinä ollessaan piti Visbyssä toripuheen vuonna 1968. Sosiaalidemokraattisena pääministerinä Palme oli Almedalenin kiistaton pääesiintyjä siihen asti, kun hänet murhattiin vuonna 1986.

Asetelma oli erilainen, kun Ruotsin nykyinen sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven puhui Almedalenissa viikko sitten. Ruotsalaiskommenteissa on laskettu, että hän sanoi puheessaan ”Ruotsi” vähintään 40 kertaa.

Kun Palmen aikakauden puheiden teemana olivat Ruotsin malli ja kansainvälinen vastuu, nyt korostuvat ruotsalaiset arvot. Nationalistiset sävyt ovat Ruotsin politiikassa uutta muiden kuin ruotsidemokraattien puheissa.

Löfven arvosteli maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien arvoja epäruotsalaisiksi. Myös porvaririntamaa johtava maltillinen kokoomus sai osansa ryöpytyksestä.

Löfvenin ja muiden puoluejohtajien puheissa oli kuitenkin niukasti kommentteja tiukentuneesta pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta. Almedalenin keskeisinä teemoina olivat turvallisuus, koulutus ja muut kysymykset, jotka nousivat esille pakolaiskriisin seurauksena.

Taustalla on selviä erimielisyyksiä pakolaispolitiikasta puolueiden ja puolueryhmien sisällä. Ne kärjistyvät vaalikauden jälkipuoliskon alkaessa syksyllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat